Followers

INSTAGRAM @WAWATASLIMAN

Friday, 20 January 2012

Kamera Canon EOS 600D - Boyfriend Forever

Ha.. sentap tak dengan title kali ni? boyfriend forever lagi.. Ok 'boyfriend' yang dimaksudkan ialah Kamera Canon DSLR 600D.

Alhamdulillah.. berjaya memiliki DSLR impian.. Survey punya survey, baca tips before buy DSLR, lastly wawa menangkap Canon 600D. yayyy! sila bergembira ya..Price masih under budget, range RM2.5 - 3.0k. Plan nak upgrade lens, ceh over pulak, nasib Mr.Fand berjaya menghalang, relax dulu next time boleh upgrade lagi. So wawa amik 600D with standard kit with EF 18-55mm IS I.

Ha wawa beli di Berjaya Times Square, IT Centre. If you all masuk situ memang banyak kedai kamera, so kena survey dulu price depends pada budget or apa bonus yang you all akan dapat. Wawa dapat 8GB memory card, tripod, bag EOS canon, and skin protector. Most important ialah warranty card. Standard sekarang ialah 1 tahun dan 1 tahun kena register online di Canon website, bersamaan 2years warranty. 

Yes I'm beginner.  

So banyak benda wawa kena belajar and survey. Ramai yang suggest for 600D untuk beginner since camera ni lagi baru dari 550D. Tapi specs sama cuma 600D ada flip screen dan wireless flash. Luckily sister Mr.Fand professional photographer, dia guna Canon 7D, boleh belajar dari dia nanti.

Inilah kekasih baru itu. Siang malam bersama, tidur pun bersama.. :)


Ok next entry wawa akan share eksperimen menggunakan camera ni. Malam boleh pergi ambil gambar di Putrajaya. So far dah beli ni, memang berpuas hati dan gambar sangat superb! Godek-godek gunakan apperture (AV), shutter speed (TV) and ISO. No more Auto Setting ok..

Psstt: Siapa yang pakai new DSLR (beginner) macam wawa, boleh share tips. And pada sesiapa takde DSLR lagi, boleh beli. Worth it ok.. :)


5 comments:

  1. cantiknyaa. kte pon ada. but 500D jee. hewhew :)

    ReplyDelete
  2. hai..kita pon guna EOS600 ni..nanti kalo ade tips baru share okeh.
    x berapa nk explore lg camera tu :)

    ReplyDelete
  3. Wawa, bestnya..akak pun teringin nak angkat satu, tapi budget tak de.. insya allah satu hari nanti..nanti share ya tips mcm mana guna 'boyfriend' baru.. lol

    ReplyDelete