Followers

INSTAGRAM @WAWATASLIMAN

Wednesday, 25 January 2012

Chinese New Year Gateaway To Melaka

Melaka lagi ke? Before this celebrate New Year kat Melaka, now ke Melaka lagi? Asyik Melaka je? One of my friends komen. Well, Mr. Fand kan suka holiday, this time dengan family Mr.Fand sekali. Kita bermalam di Melaka. Destinasi utama di Melaka ialah River Cruise. Well, bila naik sekali mahu naik dua kali kan. Best ok. Fee RM10 untuk dewasa dan RM5 untuk kanak-kanak. Semua fully sponsored. Best kalau pergi dengan family ni. Semua free. Hehe.

Destinasi lain yang dituju ialah, Umbai, Menara Taming Sari dan Dataran Pahlawan. Tapi, Menara Taming Sari tak dapat naik sebab ramai sangat manusia nak naik. So we all tengok dari bawah je lah. 

Takde banyak story tapi banyak pictures, so layann.. :)

Wawa di Umbai. 


Jeti ke Pulau Besar. Fee untuk 8 orang pergi sahaja RM100. Jumpa di Pulau Besau (loghat orang melaka) 


Pekena Seefood di Ikan Bakar Parameswara. Makanan biasa je, Jeram Kuala Selangor lagi best, service bad, maybe orang terlalu ramai. "Eh lamanya, karang Parameswara tukar jadi Parameswari" teka siapa punya ayat? boring sebab tunggu lama sangat. Kat sini diaorang serve dengan Nasi Lemak. Makan seefood dengan Nasi Lemak, pelik kan, we all request Nasi Putih.

 
Bersantai di River Cruise. Best ok, sesiapa yang belum naik, wawa recommend boleh pergi. Best!



Seterusnya, kami ke Kampung Morten. Siapa yang tak pernah dengar Kampung ni boleh klik sini ye. Kampung ni merupakan kampung paling awal di Melaka. Rumah disini adalah asli since 100 tahun lepas. Memang cantik dengan tangga batu. Relax je.

Muka letih tapi still nak pergi ronda-ronda Kampung Morten lagi.


Inilah rumah di Kampung Morten yang berusia 100 tahun. Mereka menggunakan kaedah pasak instead of paku. Rumah elok lagi takde pun di makan anai-anai. 



Before we all balik, pekena Neslo and MeeRebus di Istimewa Sentosa yang sedap.. Seriously sedap, you all kena pergi try and rasa ok.


Holiday yang best bersama keluarga Mr.Fand. Next two week kita ke Singapore pulak.. yayyy!!

3 comments:

  1. Mira baru je pegi masa balik Malaysia baru-baru ni.. River Cruise mmg best sampai nak tertido rasanya bila angin kena muka. Then rumah morten tu semua cute sangat. Rasa macam nak buat umah camtu nnt.huhuhu.

    ReplyDelete
  2. makan seafood paling best kat umbai lah. harga boleh tahan dan sotong goreng tepung memang terbaik..

    ReplyDelete
  3. seronoknyaa...gi melaka ari tu tak naik pun cruise dgn pi kpg morten tu...tkpe2 tunggu ada dslr br gi lg..hehe

    wawa naper tak pakai belt? akak beli yg kaler hijau... ;)

    ReplyDelete