Followers

INSTAGRAM @WAWATASLIMAN

Friday, 18 November 2011

Night Market, Batu Feringghi.

Night market kat Batu Feringghi should tukar nama to Arab Night Market. sebab apa tau, bila wawa pergi sana orang sekitar tu ialah orang arab. Restoren yang ada di kawasan tu semua pak & mak Arab. Pergi mamak area feringghi tu pun ramai arab yang cun-cun, muka macam patung, mata hijau and pakai abaya. Menurut mr.fand musim cuti di sana tu yang ramai ada kat sini. ye lah kot. :)

Night market ni sama je macam uptown or downtown kat KL. orang kata kualiti lagi bagus sebab sini orang chinese jual, KL orang Melayu. tapi pendapat wawa sama je. Orang Melayu ke Cina kita 1Malaysia ok.

Yang paling best kan. peniaga kat sini ada letak dua harga. Orang luar or orang penang. Sebab masa mr.fand tanya harga casing handphone dia kata 'if harga luar RM200 if dengan u i jual RM25'. Nampak tak perbezaan ber100% lain. Bila jalan-jalan lagi peniaga kat situ akan layan orang arab ni lagi ramah dari orang tempatan sebab price yang diaorang boleh mark up. You all tau kan kristal tu boleh dapat dalam RM20-30 tapi peniaga tu boleh markup sampai RM300 kat orang arab. Si makcik arab ni pun belilah, tak tau yang diaorang dah tertipu. Patutlah orang cina Penang boleh beli rumah besaq, ini kerja diaorang. :)

Ok lah whatever, yang penting wawa tak tertipu dan wawa happy di feringghi. mr.fand kata feringghi lagi best dari Bali. ye ke? Tapi tak kira wawa nak jugak pergi Bali. InsyaAllah next year.


Wawa tak beli apa pun. Takde yang berjaya memikat hatiku. Yang wawa pegang tu ialah mangga muda & asam. sodapp..

 

 

Gambar ni pak arab yang peramah tu lah tolong amikkan. wawa tak mintak pun dia yang offer. best best!

4 comments:

  1. wawa... dah lama akak tak gi penang tau.. tuler ingat krismasni nak gi tapi cam tak bestjer orang ramai ngat... bestnyer betoiker lebih best dari bali sebab akak tak nah gi bali lagini...

    ReplyDelete
  2. wawa suka penang.. bestt.. tapi tuhari balik raya haji memang jamm. ha mana best bali ke penang wawa tak sure.. itu ayat hubby supaya takyah gi bali kot.. tak kira nak pergi gak.. :)

    ReplyDelete
  3. ;ast time pergi penang 8 years ago.. lamanya x jejak sana! p/s: i love your bag!!!

    ReplyDelete
  4. 8 tahun? ok boleh try pergi lagi ni.. bestt :)

    ReplyDelete