Followers

INSTAGRAM @WAWATASLIMAN

Friday, 3 February 2012

Masak Lemak Cili Api Ikan Masin

Today, kita lupakan sekejap about fashion or maxi dress. Banyak lagi picture "look post" tapi mood nak share apa yang I masak last weekend. Maybe ada yang tak tau I love cooking, baking cake or cupcake. If ada time free and request from Mr.Fand I akan masak favourite food dia. Masak dengan penuh kasih sayang, perah air tangan (boleh ke?) tambah lagi kasih sayang each other. Aminn.. :)

Anyway, nowadays time flies cepat je kan. Sekarang dan February. Tak terasa sangat apa yang I buat on January. Oh my gosh! Betulah orang cakap 'demi masa sesungguhnya manusia sentiasa dalam kerugian'

Ok, one of favourite foods Mr.Fand ialah Masak Lemak Cili Api Ikan Masin. Kita tengok picture dulu and I akan share resipi. Nyum nyum..




Resipi Masak Lemak Cili Api Ikan Masin

Bahan-bahannya:
1 ekor ikan kurau masin
1/2 biji nenas
1 cawan santan pekat
7 biji Cili padi
2 batang serai
2" Kunyit hidup
Garam secukup rasa
3 keping asam keping

Method:

Cili padi, kunyit hidup ditumbuk halus. Masukkan bahan kisar kedalam periuk bersama minyak, masak sehingga keluar bau.
Masukkan santan campurkan dengan 1 cawan air, serai ketuk dan ikan terubuk masin, kacau selalu supaya santan tak pecah. Bila kuah dah mendidih, masukkan nenas, asam keping dan garam secukup rasa. Bila kuah dah agak pekat boleh la tutup api, Serve at once.

Nota kaki: sedap bak kata Mr.Fand. Pastikan semua barang yang di beli fresh ok. 

3 comments:

  1. Ohhhh kena tgk ada lg x stok ikan kurau masin dlm peti ais...yummy!

    ReplyDelete
  2. aaaa....wawa fav me too...adoila nanti balik msia nak suh mak masak..:)

    ReplyDelete
  3. yummy2..nk try masakk nnti ni hehe

    ReplyDelete