Followers

INSTAGRAM @WAWATASLIMAN

Thursday, 29 December 2011

Bandung Escape! - Part 1

Sorry for late update pasal vacation wawa ke Bandung ni. Lama dah status draft. Today je baru ada time nak update. Kalau boleh semua cerita tahun 2011 akan wawa settle before new year.

Let's we talk about Bandung.

This time kali kedua wawa ke Bandung. First time dulu with member UTM and ambil package syarikat apa tak ingat di JB. Time kat JB dulu rasa lagi dekat sebab wawa naik plane from Changi Airport. Ke Singapore tu travel agent sediakan bus. Susah juga sebab naik turun dari immigration Malaysia and immigration Singapore untuk chop passport.

This time arround yang bestnya wawa pergi bersama Mr. Fand. Dia dah 3 4 kali ke Bandung, so semua accommodation Mr.Fand yang settle. Vacation ini kedua after Singapore. Oh about Singapore wawa akan story jugak ok. 

Flight ke Bandung area kul 3pm waktu Malaysia. So kita fly 2 jam and sampai ke Indonesia pukul 4pm. Indonesia lewat 1 jam dari Malaysia. Tapi keadaan lebih kurang sama je kot.

Muka happy nak fly.. :)




Before pergi kita orang plan nak makan di LCCT, tapi time tu sangatlah ramai. MCD, Marry Brown, Starbucks, Old Town White Coffee full seats. So Mr. Fand kata beli je atas plane. Plan nak makan satay, tapi habis. So yang ada Nasi Ayam ni. Try guess berapa harga? IDR70,000 = RM20. Tak sedap ok, desperate punya pasal.

Airport Bandung. Kecik sangat Airport International dia. Rasanya airport Sungai Petani, Kedah lagi superb! Sampai sini teringat sinetron di Astro Ria. 'Ibuk sila beratur ya!' Kastam diaorang tak reti senyum. 


Time ni we all tengah tunggu member Mr.Fand ambik a.k.a supir kitaorang. Yang bestnya Bandung sejuk, maybe 24-27C..


 

After check-in, we all terus dinner di Karamba Cafe Bandung, this is Sundanese Restaurant. Actually harga takdelah murah. Wawa rasa Indonesia punya makanan mahal. More expensive dari makanan di Malaysia. Memang target untuk orang Malaysia je makan sini. Time makan ni pun semua orang Malaysia. Nampak tudung awning dah tau orang Malaysia..  




Opss dah strat makan baru teringat nak amik gambar. Ini ialah Nasi Goreng Ayam dan Telur Mata Sapi (Sapi=Lembu). so-so je. Price IDR35,000 = RM10.


This one tak ingat apa nama dia. Yang bungkus daun pisang itu ialah nasi dan kuah tu lebih kurang tomyam tapi rasa manis. Tomyam manis. Can u imagine that? 


At Bandung we all stay kat WIRTON Dago Hotel. Jauh juga dari Jalan Dago, memang perlukan transport ke sana dan ke sini. Tapi kalau nak dari hotel ke Jalan Dago naik cab dalam IDR40,000 = RM15 kot. ok lah kan. Cab chevrolet lagi. Kat Malaysia tak pernah naik tapi kat Indonesia je naik. 

Ni sekitar room tu. Besar luas, selesa, bersih, tapi aircond kadang buat hal. But, no problem sebab Bandung memang sejuk.






This hotel worth-it for your money. Satu malam dalam IDR375,000. Kira sendiri. Klik here for converter... :)

... to be continued.

5 comments:

  1. like sis punya style...suka sangat ..;)

    ReplyDelete
  2. @kak gee.. tulah cerita dah basi.. :)

    ReplyDelete
  3. RENTAL CARS IN BANDUNG
    RENTAL CAR IN BANDUNG NEW AVANZA 2013










    1 CAR FOR 6-7 PEOPLE

    PAKET MURAH : RP 450.000 / 136 RM
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

    PAKET MURAH LEMBANG AREA : RP 500.000 / 167 RM
    INCLUDE:
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM / MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA

    PAKET MURAH CIWIDEY/GARUT : RP 700.000 / 213 RM
    INCLUDE:
    > 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM/ MINYAK
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
    > PLUS PARKING TAX
    > DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY )
    > TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


    NEED HOME STAY


















    NEW PAKET CARS + HOMESTAY = RP 900.000 NETT
    INCLUDE :
    > STAY FOR 2D/1N HOUSE IN PESONA BALI RESIDENCE ONLY 5 MINUTES FROM TOLL GATE BUAH BATU
    > 2 BEDROOM + 1 BATHROOM FOR 2D/1N
    > FOR 4 PEOPLE + 2 KIDS UNDER 12 YEARS
    > 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
    > PLUS DRIVER
    > PLUS BBM
    > PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT INTO HOME STAY
    > PLUS BREAKFAST FOR 4 PEOPLE

    CALL OT TEXT : +62 8213 97 313 88
    CP: AULIA
    whatsapp : +62 8213 97 313 88
    ym : adriani_ku@yahoo.com
    email : adrianiku@gmail.com

    ReplyDelete