Followers

INSTAGRAM @WAWATASLIMAN

Monday, 22 April 2013

Dobi Baju Baby

Kisah mendobi baju yang kecik cinonet ni, geram tengok semua comel-comel. Ni baru first time mendobi baju, dah 35 minggu baru nak start dobi kan. Nasiblah dapat mak yang 'rajin' ni.. hihihi. Tak habis lagi, banyak lagi barang baby macam towel, blanket, swaddle tak habis dobi lagi. mana yang terlarat dulu ye saya cuci. 

Barang yang nak dicuci. Membukit, belum tahap menggunung lagi.. 


Cara saya cuci, masukkan semua dalam laundry bag, tak berani masuk mesin terus, sebab takut ada yang hilang. Yelah semuakan comel-comel belaka, kan ada booties dengan mitten yang tinggal sepasang je. Basuh dengan cara delicate, guna spin pun sekejap je, takut hancur semua barang-barang little one ni nanti. Bila dah cuci rasa apasal banyak sangat baju-baju ni, sebenarnya kecik-kecik tu yang lenguh gak nak lipat satu-satu.. hihi.. 


Time ni, Mr.Fand tengah bukak tag kat baju, bersungguh gitu.

 
Baju baju ni saya asingkan ikut warna, join semua putih if ada colour, saya akan join semua yang berwarna je, takut colour luntur. Tak best lah pulak nanti kan. Amboi macam baju orang tua plak kan.

Oh sabun yang saya guna adalah kiddiewash dari Cosway. Bau memang soft, bau ala-ala baby gitu. Saya guna softener comfort, ini pun free trial dapat dari beli majalah Pa&Ma bulan April. Nasiblah anak oi.. Actually tak pernah jumpa lagi softener jenis ni kat pasaran, dah keluar ke? Macam softlan ke downy ke semua memang tak sesuai untuk kulit baby katanya kan? Lepas ni nak dapatkan comfort softener ni sebab bau sedap dan soft.



Banyak lagi barang baby yang tak cuci lagi, rasanya kena cuci by part, 1 sampai part 4.. macam drama lah pulak kan.. sebab baju baby banyak sangat. Belum kira sarung tilam and bantal baby lagi.  

Baju yang telah didobi part 1..



Towel, blanket, swaddle, ni pun half je, ada lagi yang belum basuh *kesat peluh*



 Mitten booties, handkerchief, barut yang comel



Hai, lagilah tak sabar rasanya nak pakaikan baju-baju ni kat baby sendiri. InsyaAllah. Doakan semuanya selamat.

Lepas dah habis sesi dobi, kita packing hospital bag pulak.. 

12 comments:

  1. hehehehe ramai blogger start mendobi baju dah.. irine,huda luna..
    hehehehe

    cute je sume baju..

    ReplyDelete
  2. alahai comel nyer semua baju-baju tu... hurm tak sabar nk tgk baby nanti after deliver...

    ReplyDelete
  3. memang letih mendobi! hehe phew! i'm done! :P

    ReplyDelete
  4. memang geram tgk baju2 baby ni..

    ReplyDelete
  5. softener comfort tu utk baby. bau sedap sgt. saya guna tu utk baju anak. wangi je bau dia..

    ReplyDelete
  6. Hai.. Bestnye.. Comel2 bju bb, rase xsaited plak nak mendobi nanti.. Tak sbr nk bsh ble tgk bj bgntg ni..hehe

    ReplyDelete
  7. As salam, sy nak tau mana awk beli laundry bag yg besar tu? Urgent nk bli dlm kuantiti yg banyk..dh letih cari kt maaysia ni x jumpa

    ReplyDelete
  8. As salam, sy nak tau mana awk beli laundry bag yg besar tu? Urgent nk bli dlm kuantiti yg banyk..dh letih cari kt maaysia ni x jumpa

    ReplyDelete