Followers

INSTAGRAM @WAWATASLIMAN

Thursday, 26 April 2012

Perbezaan Android, iOS (Apple) dan Blackberry

Orait since semalam I told u yang I dah change my old BB to my new Android kan. So now I nak share beberapa pengalamanlah menggunakan smartphone tu. 

Blackberry

Suatu ketika dulu, blackberry ini one of the reason orang nak guna adalah disebabkan wujudnya BBM, so pasangan yang tengah bercinta senang lah nak mengayat menggunakan BBM ni, sebab cost dia sangat rendah. No limitation sebab you all dah subscribe kepada Blackberry Internet Services. Part of application memang tak banyak yang you all boleh download. Games pun memang sangat limit yang I main one and only ialah beZombied. Tapi time tu tengah bercinta so application or games pun tak penting sebab BBM untuk reply boyfriend punya mesej lagi penting.

If based pada home screen memang sangat kecik, if I nak browse 'the opposite of pink' pun tak boleh nak browse semua. And maybe at one time your blackberry akan 'hang'. Terpakse keluarkan battery sebab if u tekan button off, then on balik your phone still akan 'hang'. Sangat sesuai untuk yang berjiwa sabar. 

If nak pergi 'kedai' Blackberry you can go to Blackberry App World. Honestly, agak slow untuk download dan pada pendapat wawa, not really user friendly. 

Android

With Samsung S2 dual core prossesor, everything u touch terus pergi, in just a blink of your eyes, terus dapat. Banyak application FREE you can download. Cepat sangat, if you all tak suka boleh uninstall. Cepat lah tu yang sampai tak tidur malam godek your phone.

For those yang suka amik gambar macam wawa ni, this phone sangat best, u can easily capture, crop, rotate and edit. Untuk edit you can download FREE application macam photogrid, picstitch, photoart, mytubo, picsArt (oh nampak sangat saya memang kaki edit gambar). Banyak babe. 

Ok untuk data plan, nowadyas wawa subscribe 1GB with MAXIS, tapi yang bestnya if taknak guna data plan, boleh change to WI-FI. Ini untuk mengelakan our data usage berlebihan pakai. For sure your office ada WI-FI kan, so sangat mudah. Untuk settings pun sangat mudah. 

Android marketplace sangat besar and bestnya, total of applications is increasing day by day. Tapi kan, just hati-hati please download your anti virus (FREE) sekarang wawa guna AVAST! 
We can call Android is open source operating system. 

iPhone

Cantik, but then application tak banyak boleh download sebab iPhone sangat menitikberatkan pasal security. Application FREE pun sangat sikit di Apple App Store. Every application yang ada semua dah ditapis untuk diguna pakai dalam iOS.

At this time,  wawa dengan Android dan telah berpengalaman with Blackberry. (bear in mind i'm not fanatic with phone ok). Ada tu 2 bulan sekali tukar baru. Oh for iPhone information tak banyak boleh share sebab tak pernah guna. Tak guna kot (for this time) sebab dah fall in love with Android. If you all tau please share with me and pembaca 'the opposite of pink'

Now you know, why i love Android so much.. :X 

 

14 comments:

  1. btul, kita pakai BB and hubby kita pakai samsung tapis ekarang hp dia lagi lama kat kita hehe sebab asyik guna untuk amek gambar and main game. kesian dia hehehe

    ReplyDelete
  2. i use both ios (ipad) and android (htc). thought to switch to samsung also (android of course).but for me these two are perfect and i love both.with ipad, there are so many free applications to be downloaded from itunes(this is just to share)and security definitely unquestionable (android couldnt beat this). and for me, its a big no for BB.

    ReplyDelete
  3. wawa..a big no for bb too..xsuke..asyik hang,battery prob etc..skrg sanggup xpakai bb pakai nokia model cokia2 je bwt sementara..hehe..but android mmg best!!:)

    ReplyDelete
  4. yana suke lagi iphone.. sape kate tak banyak applications free.. jailbreak la dulu phone.. then u boleh dapatkan as many applications u want :) even apps tu dah bayar, u boleh get it for free.. as long as u jailbreak dulu..

    ReplyDelete
  5. Android best. saya tahu sebab tengok umi guna je lah :)

    ReplyDelete
  6. Lately my bb suke hang....:( tekan2 terus kuar jam randik tu! Hahaha...tapi sygggg coz hadiah dari hubby for birthday! honestly lebih suke sony ericsson :) pon ada android gak kn?

    ReplyDelete
  7. smue fon yg u ckp smue tak prnh pkai..huhuhu...

    ReplyDelete
  8. B! It's like you read my mind, literally! I mmg tgh dllm transition nk pindah to android tp ntah nape berat hati sgt.. I asked da same qs. Thanks dear for this article. Now definitely I nak gi shopping!

    ReplyDelete
  9. skrg pakai bb.. still setia dgn bb sebab senang nak contact coz ramai geng pakai bb.. so xda msalah.. hehe. nanti kalo nak tuka pun i would choose iphone.. xtau sbb apa.. sbb skrg ni dah ada ipet.. so perasaan nak ada iphone makin kuat.. ahha.. android mak abah, dgn adek laki jer pakai.. sorang adek lagi pakai iphone.. tp skrg ni bb masih diperlukan hehe.. nwys.. suka entri ni.. berinformasi.. ;)

    ReplyDelete
  10. Holla Wawa. Lame nye tak kesini. Hows ur day? Sure joy gils! Sbb ade gadget baru. Yeay! :)

    ReplyDelete
  11. such a good information.. ada jugak dengar yang BB skrang ada bnyak problem.. huhu skrang da tau nak plih yang mna.. samsung dihatiku.. cheaper and affordable to buy.. thanks wawa :)

    ReplyDelete
  12. tQ 4 ur info wawa...so rasenye da tau mane the best nk pilih...

    ReplyDelete
  13. tQ wawa 4 ur inf0..s0 skang sy da tau mane lbh trbaek..hehe

    ReplyDelete