Followers

INSTAGRAM @WAWATASLIMAN

Monday, 25 February 2013

Sakit Gigi

I know, sakit gigi macam perkara biasa, tapi bila sebut je sakit gigi time pregnant ni. Memang perkara luar biasa bagi saya. Dengan kita nak control keadaan kita sekarang ni, boleh pulak tiba-tiba datangnya sakit gigi. Saya kena admit, ibu mengandung perlu 1,200 hingga 1,500mg kalsium per day, don't know whether saya amik cukup kalsium ke tak. Rasanya tak cukuplah kot, sebab saya boleh sakit gigi ni kan?

*insert cry here*

Honestly saya dah pernah pergi cabut gigi di awal trimester. Yup dah cabut, that mean dah hilang lah gigi geraham kesayangan ni. But now saya sakit gigi sebelah yang dah cabut tuhari. Can you imagine that! Tak tau plak sakit gigi ni boleh berjangkit. Sebelum pregnant tak pernah pun sakit ok.

*insert loud cry here*

Sekarang nih kalau boleh nak bertahan kita tahan, buat tak tau je perasaan sakit nih. Selama manalah mampu nak bertahan kan. Kalau tak tahan terpaksalah pergi cabut. Adoi rongak lah saya nanti. Kalau nak pergi tanam gigi mau dekat RM5k+. Ada sesiapa boleh suggest klinik kerajaan yang boleh buat implan gigi yang elok? 

Actually ibu mengandung boleh kalau nak pergi cabut gigi. Saya memang mintak advise dengan my ObGyn before pergi tu. Doktor advise jangan stress dan cari dentist yang boleh harap. Bukan macam dentist time kita kat sekolah dulu ok. Gigi pecah dan kadang ada tertinggal lagi. Haha dengar pun dah seram. In other hand, bukan kita tak jaga gigi ok, sebab Mr.Fand kata, u tak gosok gigi ke? Sabar je lah kan. In the end dia jugak kena bayar untuk kes cabut gigi haritu. Oh lepas dah cabut gigi tu alhamdulillah takde apa. Hilang stress sakit, but now sakit tu datang lagi.

*louder cry here*

9 comments:

  1. Salam Wawa,
    if wawa nak kurangkan rasa sakit gigi tuh try kumur2 dgn listerine may be it can help u to release the pain... i try it masa i sakit gigi mmg kurang lah and at the same time u try to eat more food with calsium too and the best you can ask your doc for best solution... take care yeah :)

    ReplyDelete
  2. Wawa,u try minum susu banyak2.sbb masa sy pregnant kerap jgak sakit gigi tp sy banyak minum susu xde kena cabut gigi.cuba yer..TC.

    ReplyDelete
  3. masa sy cabut gigi tahun lpas.ade mmbe bgtau.bila sy cabut gigi,gigi sebelah2 yg dah cabut tu akn cpt rosak.dia pesan suh jaga elok2.takut sgt.btol la berjangkit kot.

    ReplyDelete
  4. beli ubat kalsium kt pharmacy. i pon ada kes sama mcm u- sakit gigi & pecah gigi.
    lepas I selalu mkn ubat kalsium, dh xde rasa sakit dh. Tapi ubat kalsium tu gabak okay..
    I jenis jarang minum susu. huhu!

    ReplyDelete
  5. Alamak wawa kita senasiblah..Asyik pun tgh sakit gigi ni..dh seminggu xbaik2 lg..huhu..nk pg cabut takutnya..

    ReplyDelete
  6. penah dulu masa 2nd time pregnant sakit gg mmg x ley tahan..kebetulan g extract + surgeri tergugur pastu. tp time tu kecik aje baru 6 weeks camgtu. mmg cabaran skit time pregnant sakit gg.

    ReplyDelete
  7. Hari tu sebelun bsalin memang sakit gg sgt2..try amik calsium atau minum susu..

    ReplyDelete
  8. Sakit gigi gak ari tu.. tp xtahan tpaksa mkn panadol.. try amik calsium atau susu..

    ReplyDelete
  9. Me, 3 kali preggy tiga-tiga kali tu la jugak cabot. For ma 2nd son paling teruk sb 2 btg wehhh.. During my early stage of pregnancy plak tu. At 1st takot nak cabot but the dentist (lady) said no prob as long u xda masalah kesihatan. Gigi tak rosak apa pon cuma all of sudden rapoh!! Pecah by itself... Tu la prob I - kurang vit D utk serap kalsium. Huh!! In future kalau preggy agik, kena la berjemur ehhh... Bhahaha hahaha hahahaa..

    ReplyDelete