Followers

INSTAGRAM @WAWATASLIMAN

Monday, 11 March 2013

Baby Stuff from Motherhood Expo, KLCC

Awal pregnancy lagi, saya memang dah decide nak ke baby expo di KLCC. Rasa teruja dengan baby expo tu, kalau dulu before kahwin pergi ke wedding fair, IT fair, tapi sekarang dah tak peduli dengan fair semua tu, saya lagi teruja dengan baby fair sekarang ni. 

Sesuailah dengan mode of preparation sekarang nih, nak settlekan semua barang dalam checklist, kami semangat ke KLCC. Jam 8am dah bersiap ke sana. Ye lah takut ramai orang, tak best plak bila traffic jam nanti. Awal-awal lagi dah set in mind, pergi expo ni akan spending so much hour, berjalan, berdiri, kalau cramps ke apa. Saya  redha.. bila dah excited, penat, cramp semua hilang.

Tips, untuk ke baby expo nih, kena penuhkan ilmu di dada mengenai barang yang kita nak beli. Jangan lupa gak checklist kena bawak. Ok, saya tak share lagi baby checklist. Coming soon will blog about it. Ok kena tau apa yang kita plan nak beli, sebab bila dah sampai sana baru nak terkial-kial apa nak beli, anda mungkin boleh lost atau over budget. Contoh, if nak beli breast pump, you all kena tau, brand apa, specifications, harga produk, boleh buat comparison dengan brand lain dan paling penting within your budget.

Ok, during expo tu, bila sampai je kat sana, kami terus disambut oleh gadis-gadis dari Medela. Macam tau-tau je kan memang kitaorang plan nak beli breastpump (saya plan nak fully breastfeed my baby-doakan success-insyaAllah). Plan nak beli freestyle tapi harga lebih kurang je kalau beli online dan sedikit teruja dengan promo set swing, finally bila discuss dengan Mr.Fand, kami decide beli Medela Swing, dan dapat FREE.. ok saya ulangi FREE Medela Citystyle worth RM269. Dengan price RM799 kami dapat 2 set terus. Memang berbaloi-baloi kan? Ini yang saya suka Baby expo nih, harga lebih murah dari biasa. Price nih include 1 year warranty (Medela Bangsar supplier). 

Apa yang ada dalam set ni ialah:

Medela: Swing Breast pump with 2-Phase With Calma Teat +
 Medela Citystyle Breast pump Bag +
Warranty: 1 Year Limited Warranty By Lactaequip Sdn Bhd

Isn't that real value for your money? 
Before nih, saya pernah survey, harga yang paling murah untuk set ini adalah RM899++. Itu pun tak sure ada warranty ke tak? Benda macam ni warranty penting, takut rosak ke kan, mana nak pergi repair. Btw, kalau you all ada jumpa harga yang lagi murah, please jangan bagitau saya ye. hihihi..

Baby stuff lain, we all beli susu botol. Bila si mak suka AVENT, dan si ayah suka TOMMEE TIPPIE.. inilah yang terjadi. Mak ayahnya lagi teruja. Doa-doa baby nak guna botol-botol ni ye sayang. *sambil gosok perut*

 2 botol Avent yang tak berkotak tu hadiah dari kakak Mr.Fand. Tak pernah guna pun. Since dari tu baru tau Avent ada dua jenis botol. 
Baru terfikir-fikir nak guna cloth diapers. Kata lagi murah (budget seumur hidup) if compare dengan disposal diapers. Brand Autummz. Harga promotion RM25/pcs. Baru beli 2 helai. Saya ada baca forum CD dari mommies. Diaorang need atleast 40pcs CD untuk sorang baby. Uiks banyak tu kan. Tapi Mr.Fand tak suggest sangat. Saya je yang beria, tak tau cukup rajin ke tak untuk guna CD. Tengok je lah nanti. :)


Doakan saya rajin nak menyental CD ni.. Design, colour memang cantik-cantik. No wonder ada mommies yang addicted dengan CD.

Soft toy, baby mittens. Dengan bangganya saya telah berjaya untuk tidak beli baju time tu. Rasa macam kurang kualiti dengan baju yang ada atau saya dah terfikir dari awal, habis shopping kat expo ni, nak ke Mothercare KLCC untuk shopping baju kat sana.. ;)


Soft toy dari Lamaze.. Sila cakap comel.. hihihi..

 Bedung moden dari Gugu ni saya dapat RM40, actually harga sama je kalau beli online, tapi sebab comel sangat terus je we all beli. Kita compare samada bedung moden atau bedung tradisional (main lipat-lipat) yang bagus.

Hasil tangkapan semua, spend RM1k++ jugak hari tu, kami dah bankrupt.. haha.. Baby stuff are not cheap..


Overall Motherhood expo KLCC ni memang best, even ramai orang tapi tak crowded, tak congest sebab ruang antara booth tu luas. Parents yang bawak stroller pun senang nak lalu. Pilihan pun banyak, semua kedai yang glamour macam, Madela, Avent, Autummz, Simple Dimple, One Baby World, dan banyak lagi lah. So, sediakan je duit banyak-banyak ye. Harga pun ok, murah dari online atau kat kedai. Tapi memang tak boleh tawar menawar, harga dah fix murah. 

Lets check baby expo atau baby fair for coming soon, kami nak terjah.. :)

8 comments:

  1. yezza... Sebenarnya nak beli barang baby lebih best tunggu ade expo or warehouse sales.. berbaloi..

    ReplyDelete
  2. Just sharing yer..;)
    That calma teat mmg bagus..nnt nk ajar bb botol jgn pakai dulu TT or avent tu..pakai calma teat..bb dh sebulan bru bg TT/avent..nnt bb boleh nipple confusion..
    CD tak perlu sental pun..jz tembak ngn paip buang kekotoran..or the best way beli disposable liner..boleh flush je dlm toilet bowl..tp kekotoran yg terkena2 tu just tembak je dh hilang..then tonyoh2 sket..bilas perah n masuk machine..
    Gugu n swaddle blanket biasa both ade pros n cons..gugu, tgn bb boleh naik ke atas juga..bb suka letak tgn atas dada or tgn mcm tgh ikrar tu..both hands..so gugu mmg die boleh naikkan tgn la..yg lain ok..sbb sng..swaddle blanket mmg elok tegak le semua..cuma sng longgar..
    Sekian my sharing..hehe..moga bermanfaat utk wawa ;)

    ReplyDelete
  3. bila la nak ada baby ni heeee

    ReplyDelete
  4. comel2 la warne pink..kite lom tau gender..dis weekend br nk g kot.. huhuhu... byk lg brg baby yg pending

    ReplyDelete
  5. Wah~ banyak nye u borong!! true!! baby's stuff memang expensive!!! I xsempat nak pergi expo hari tu :(

    ReplyDelete
  6. x sempat nak g dkt klcc tu aritu sbb blk kg..huhuu..byknya borong..and comels2 semuanyaa..huhuuu

    ReplyDelete
  7. Hana xpernah pi baby expo masa preggy ritu. Asal ada baby expo je mesti ada halangan..

    ReplyDelete
  8. Comel2nye barang baby ni kan. x sabar nak shopping..hikhik. now baru 4months.

    ReplyDelete