Followers

INSTAGRAM @WAWATASLIMAN

Wednesday, 13 March 2013

30 Minggu Dah!

Fuh! It's mid March now bermaksud dah masuk 30week. Can't believe time flies! Ada lagi 10minggu atau lebih kurang 2 bulan plus to my EDD, kalau paling awal pun 6minggu. Kalau nasib memang baik, baby keluar 20 May sebab sama tarikh lahir dengan Mr.Fand. So nanti baby boleh celebrate birthday dengan papa dia. InsyaAllah (semoga semuanya dipermudahkan) Amin. 

I've been carrying a baby girl insyaAllah in me for 7 months plus already ;)

So far, saya dah alami masalah susah nak tidur. Bila baring tegak my back akan sakit dan sesak nafas. Bila baring mengiring samada kiri dan kanan, barulah selesa. Tapi imagine je lah sampai bila boleh baring mengiring mesti akan tersedar untuk ubah posisi. Kadang rasa dah penat tidur, tengok jam baru pukul 3am. Nak tak nak kena sambung tidur untuk rest. Bila mengadu dengan obGyn dia pesan kena amik kalsium, itu tanda kalsium tak cukup dalam badan. Adoi, baby amik kalsium banyak sangat, mama dah makan primelet still tak cukup. ok demi baby tersayang, saya makan gak kalsium yang disuggest oleh doktor. 

Selalu gak malam mimpi macam-macam, mimpi bersalin lah, mimpi ada baby lah, mimpi bawak baby pergi jalan-jalan. You all ada mimpi yang sama ke? So far ok je takde lah nightmare sangat.

Alhamdulillah, kaki saya takde bengkak, obGyn puji sebab amik air yang cukup. Yup saya memang amik air at least 1 liter sehari untuk sihat dan kuat. hihihi. Kuat berjalan, kesana kemari, excersice di shopping mall sangat bagus untuk masa nih. Totally berat saya naik.. naik banyak.. malu nak share ok. Totally 9kg.. arghh tension sangat. Makan selera je, tapi makan sikit perut dah mengeras. Btw, dinner can never be enough for me. haha..

Kulit alhamdulillah ok jugak, strech-mark tak keluar lagi. Hari-hari sental dengan scrub and bio oil, hopefully takdelah timbul sampai baby keluar nanti. 

Baby sangat active sekarang, kicks, swimming, dancing dalam perut, especially at night. Little one akan react bila Mr.Fand panggil dan gosok perut. Sometimes the kicks actually 'hurt' and I feel like she kicks my bladder, makes me wanna pee.

Antara simptom lain;

-start minggu lepas dah mula rasa baby hiccup dalam perut..
-dah mula nampak perut mama berombak2.. 


Baby bump at 30weeks. Nampak takdelah besar sangat, tapi dah rasa berat gila, tak tau apa yang berat, belakang pun dah sakit. 







Counting 10 weeks to go, but so far my pregnancy is my most enjoyable time. Sampai termimpi-mimpi pegang baby sendiri, honestly I enjoyed every single moments from day 1 sampai sekarang. Alhamdulillah.

19 comments:

  1. bestnye bestnye..mesti xsbr tunggu baby kua.. hihihi..

    ReplyDelete
  2. Kalau u rajin bca babycenter die ada cerita kenapa u mimpi2 mcm tu..sbb kte tdo x lena sgt kan..sbb beralih tjaga2 kan..so mostly kte tdo in REM..rapid eye movement..sbb tu kte akn sng ingat mimpi2 tu, mcm real..it's normal..;)

    ReplyDelete
  3. comelnye perut...mesti excited nak jumpa baby ni..semoga semuanya selamat yer :)

    ReplyDelete
  4. cepat je wawa kan.. tak rasa pun ms tu berjalan.. tup2 nnt dh bersalin pulak.. hopefully everything goes well.. In syaa allah.. MQ pulak insya allah early aug.. ;D

    ReplyDelete
  5. comelnye perut u..hihi
    cam perut i masa 4-5bln je..hihi
    xpe asalkan baby & mommy sihat ^^

    ReplyDelete
  6. wah..dh 30 weeks..bestnya..sure excited nk jmpe si kecik tu kan..
    perut kecik biasa la first baby kn..=)

    ReplyDelete
  7. maintain chomel.. hehe!

    I dah masuk 34 weeks. sama2 laa kite exercise kat shopping mall okay :P

    ReplyDelete
  8. org kata baby girl perut kecik je kan.dh tak lama dah nak tggu si comel keluar.

    ReplyDelete
  9. tahniah2 :) sama laa saya pun tak siap brg hospital lagi..belum ckup lengkap lagi beli brg2 baby..huhuu..btw naik 9kg je ke..waaa sikitnyaaaa..

    ReplyDelete
  10. Salam dear wawa,
    tq singgah di blog atie..
    salam perkenalan
    keep in touch ya..^_^

    baby bump comel!!..^_^

    ReplyDelete
  11. waaa perut dah besar!!comel jee..
    jaga diri jaga baby wawa :))

    ReplyDelete
  12. Mashallah :)
    Love your hijab & your jacket :))

    http://tffc-byfatimazaahn.blogspot.de

    ReplyDelete
  13. Hi Wawa! What a beautiful pregnant lady! Sama la kita dh 20 weeks. Zara due 21/5 tp kena awal 2 minggu sebab zara ada GDM :)

    ReplyDelete
  14. Wah... mesti berdebar tu.. I still remember that feeling. Enjoy n take care ye.

    ReplyDelete
  15. Sgt comel.. da boleh setat bykkn rehat..mkn cukup..bab tdo tu kena byk google..xsabar nk tgk sikecik tu lahir...

    ReplyDelete