Followers

INSTAGRAM @WAWATASLIMAN

Friday, 8 February 2013

Update 6th months

 26weeks 2days
 
Since dah mencapai tahap 6bulan mengandung, saya dah busy dengan baby checklist, hari-hari mesti nak google baby list dalam internet, kena revise balik sebab tak sure perlu ke nak beli. Contoh macam baby cot, perlu ke tak nak beli? tapi bila tanya Mr.Fand dia lah paling beria "mestilah beli, nanti baby nak tidur dalam tu". So kita akan proceed untuk beli. Masalah pulak kat mana nak beli dengan affordable and reasonable price tu. Jawapannya ada di google. Terima kasih kepada encik google. 

Checklist lengkap akan saya update dalam next entry. Saya rasa complete lah kot checklist tu. Hopefully takdelah tertinggal apa-apa.
 

Baby bump at 6 months. 

Ayat biasa yang saya dengar, tak nampak pun macam 6 months. Anak first memang tak nampak. Tapi alhamdulillah baby sihat. Kalau tengok dari depan lagi tak nampak. Nampak lebar je. haha. Shape semua dah lari. Fuh, kenalah fit balik lepas bersalin nanti. 

Apa yang saya rasa sekarang ni, perut kadang mengeras, stretch mark takde lagi, line clear, hopefully sampai 9 bulan nanti clear. Pinggang belakang dan kebawah selalu je rasa cramp. Lagilah bila time nak bangun dari duduk, sakit kot rasa punggung tertinggal kat kerusi. Adoilah.. Berat saya naik 5kg. Naik je, tak pernah turun pun dari first trimester. Percaya akan naik lagi bagaikan juara. 1months naik 1kg. 
 

Honestly, sebenarnya saya rasa enjoy mengandung. Precious moment. Pengalaman yang susah kita nak dapat. I believe nanti akan rasa rindu nak mengandung lagi bila baby dah besar. One point paling best apa kita nak mesti semua akan dapat. Alhamdulillah maybe sebab saya takde nausea or sickness yang teruk dan tak pernah muntah langsung semasa mengandung. Alhamdulillah, rezeki saya kot diberi kemudahan, hopefully sampai bersalin nanti pun mudah. Next year boleh pregnant lagi. haha..

 Selain itu, I always pegang my tummy, mesti akan cakap macam tak percaya je ada baby dalam perut ini. Tiba-tiba baby akan kicking. Macam tau je kan "ye saya ada dalam ni mama" haha. Mr.Fand and me just so excited. MashaAllah.

5 comments:

  1. Alooo comelnyer Akak.. yelah kalau tgk gambar dari depan x nampak lah baby bump..

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah i pun xde muntah;)) i punye berat dr first month sampai sekarang dah 4 months++ masih sama tak naik2. but mesti lepas ni makin naik for sure..arghhh..!! lol. you slim xpe! i ni memang dah sedia mokmok. hehe btw you look so cute with your baby bump! moga semuanye selamat insyaallah!:)

    xx

    ReplyDelete
  3. dulu mase 6 month dh rase xlarat nk bwk perut...tp gigih lagi nk berjalan cari kelengkapan sume..then masuk 7 months ke atas nk menapak selangkah dua tu pn dh rase jauhnye perjalanan...but, enjoy the moment..xlame mane pn, but truely, u will missed this moment...;)

    ReplyDelete
  4. Xbeli sume as per checklist pun xpe...sbb kdg2 end up xguna..lgpun skrg dh senang, rasa klu perlu nk beli, shoping je online time dlm pantang...

    Xbeli baby coat pun ok, esp klu breastfeed lg senang co sleeping...

    ReplyDelete
  5. Xbeli sume as per checklist pun xpe...sbb kdg2 end up xguna..lgpun skrg dh senang, rasa klu perlu nk beli, shoping je online time dlm pantang...

    Xbeli baby coat pun ok, esp klu breastfeed lg senang co sleeping...

    ReplyDelete