Followers

INSTAGRAM @WAWATASLIMAN

Wednesday, 31 October 2012

Choosing Hospital...

for delivery.. actually senak jugak fikirkan nak pilih hospital mana untuk bersalin. Since tau pregnant lagi dah discuss with Mr.Fand, nak bersalin hospital private ke government? Mr.Fand cakap terserah kepada I nak pilih mana. So, banyak benda kena consider. *garu kepala*

Actually, never been patient pun, tak pernah duduk hospital pun, and I absolutely have no idea pasal hospital. Lagi-lagilah hospital bersalin.. -___- 

All I know, dekat dengan rumah, kang nak bersalin terus pecut, nasib area Putrajaya ni takde jam, comfortable,breastfeeding friendly hospital, costs yang tak menggila sangat, dan IMPORTANT husband boleh teman. Masuk hospital untuk visit member atau family sakit pun I boleh pengsan sebab bau hospital yang sangat 'wangi' tu, ni lagi kena stay kat situ, so I memang force Mr.Fand untuk teman I 24jam sebab tak confident untuk duduk sorang dalam wad. Masa ni lah nak manja lebih with hubby, mintak dia teman setiap saat. boleh ngadu "yang sakittttttt" "sakit?, part mana yang sakit?" hah gitu! :)

I had first check-up at Hospital An-Nur Bangi, berjumpa dengan Dr. Fatimah atas sebab ada spotting tuhari. Memang doktor yang very soft spoken, baik, and very straight forward. Memang suka, tapi I tak berapa suka dengan environment hospital tu. Pernah ke orang komen environment hospital, rasanya I je ada problem with that. Bad experience jugak, sebab kena tunggu sangat lama buat checkup (jumpa doc). I register pukul 8am and boleh jumpa doktor after 2pm. Lama sangat kena tunggu, rasanya klinik kesihatan kerajaan lagi cepat. Time tu, I takde masalah lagi, takut kang nanti dah besar perut still kena tunggu lama, oh I boleh pengsan kat situ. Kami jugak telah pay for unreasonable fee. Consultation fee standard and acceptable RM80, scan RM80, but untuk ubat sangat tak percaya costs about RM200. So total RM360. Ubat I dapat B-Comp, Duphaston (kuat rahim) and acid folic je. Sigh!

It's ok sabar je untuk kesihatan baby jugak kan. Mr.Fand senyum ok sebab dia yang kena bayar.

So, based on that reason lah we all try cari hospital yang memenuhi kriteria yang we all nak kan. So pada mama lain yang ada experiance (self experience lagi best, how you all choose hospital untuk bersalin?) 

In my mind, my first choice is Full Payment Patient (FPP) Hospital Putrajaya. But, still need to know more pasal hospital lain area Putrajaya ni. Yup hari-hari mesti GOOGLE about this. At least worth untuk abadikan first experience bersalin, kang first ni dah bad experience macam mana nak ada anak kedua.. lol.. 

Whatever it is, ini adalah perancangan, actually yang penting ialah baby sihat, mama wawa pun sihat, dan hope semua dipermudahkan. InsyaAllah, doakan ye.

6 comments:

  1. masa 2nd baby ritu...ai dah pegi Azzahrah and Annur...2-2 i tolak sebab me and hubby tak tahan tunggu turn....then we decide go to KPMC...kebetulan semua hospital tu memang dkt dengan rumah....
    so..i pilih KPMC then sampai sekarang monthly checkup tok baby memang kat situ...and fee sangat murah..serendah RM30 tanpa ubat....
    i duduk kat family room (leh hangkut anak beranak tdo dlm tu) ...cost RM1500++ aje...now naik skit kot....

    ReplyDelete
  2. My 1st child (itu je la pon seketul..;) 8 years ago I went to private wing, HUKM, Cheras. Nice room & facilities, reasonable fees as well. Hubby bleh teman gak, 24/7.

    ReplyDelete
  3. Hi, first time commenting here. Formyfirst baby i deliver in Pantai Cheras, it was really good experience with good doctors and experienced nurses. But for second onewe chose annur sbbwe all dah pindah ke bangi so doesnt make sense to travel all the way to pantai kl for check up. First experience with annur memang terrible with long qeueu, long waiting time dan tempat yg sesak. Dah la i brought my 2 yr old toddler along. Memang semput la. Then we cahnged to KPJ Kajang. Place was ok sbb new hospital but after 2 check ups i rasa tak serasi dgn my gyane. She was very quiet and cold. Unlike dr fatimah from annur. Then we went back to annur but this time we are smart. We made appointment to see dr on wednesday sbb masa tu tak crowded. On wed,only dr fatimah bukak clinic so no longer crowded. And i went as early as 8 am to book my no and by 10 am or less than that, dah habis semua. So i suggest u pergi on wed :). I finally bersalin on 22nd sept tapi dr fatimah mc and i was attended by dr khamsiah. She is really really really good. Serious! And all the nurses dlm labour room or masa warded sangat efficient dan friendly. I took super. Deluxe room so my hubby and daughter can crash togehther for 2 nights. I suggest annur tapi kena bare the long waiting time if u went otjer than wed. Opppsss.. Sorry terpanjang pulak. All the best ya- Ally

    ReplyDelete
  4. I checkup Klinik Desa je..P kul 9,kul 10 dah siap..tak pernah pun lama sampai petang..Klinik kesihatan pun bagus jugak,ramai orang tapi xlama nk tggu..Tepuk dada tnya selera..Ade duit leh g tmpt mahal yg selesa contoh putrajaya ke KPJ ke..janji duit cukup..Asal boleh selamat lahirkan anak dah la..:)

    ReplyDelete
  5. Moga semuanya berjalan dgn lancar :)

    ReplyDelete
  6. government ke private ke itu terpulang pada keselesaan kita! pilihlah yg terbaik! Janji kita selamat melahirkan :)

    ReplyDelete