Followers

INSTAGRAM @WAWATASLIMAN

Monday, 5 November 2012

Hospital Pilhan - Full Payment Patient (FPP) Hospital Putrajaya

Finally, after discuss dengan teliti, we all try our luck at FPP Hospital Putrajaya. Rasa dah ramai yang tahu pasal private wings di Hospital Putrajaya ni. You all boleh google ek untuk lebih details.. ^__^

Actually, I pergi check doktor only 2 times sepanjang 11weeks ni. Normal ke? Or ada mummy yang lagi kerap pergi check-up. First I pergi untuk buat confirmation whether pregnant atau tak, and second time masa ke Hospital An Nur Bangi bersama Dr.Fatimah tu. So 3rd checkup ni saya terus pilih untuk pergi ke FPP Hospital Putrajaya, alang-alang dah pilih untuk deliver kat situ, so terus check and maybe tak kan buat check-up di klinik lain. 

So, as we know, FPP ialah full payment patient and erti kata lain, semua kena bayar lah kan. I understand that a full paying is entitled to the same privilege as the private hospital. Boleh pilih doktor sendiri untuk check kita dari 1st check-up until bersalin nanti. Selain itu, matlamat utama I adalah untuk Mr.Fand teman the night at the hospital time I tengah sakit nanti. I can't imagine bila tengah sakit, i can't bear sakit semua nanti without anybody present at that time.     

So tanpa buang masa, I terus call FPP Hospital Putrajaya di talian 03-8312 4315 / 4316. Call banyak kali jugak baru lah ada orang pickup the phone. Yes finally berjaya....

Nurse: Hello Hospital Putrajaya
I: Saya call untuk buat first appointment untuk FPP Hospital Putrajaya
Nurse: Puan, berapa bulan?
I: 10weeks 
Nurse: Ni anak pertama ke Puan?
I: Yup, anak first
Nurse: Ok, untuk FPP first appointment puan kena bayar RM10 untuk registration  and consultation fee RM100. Follow up charge RM60. Itu tak termasuk ubat ye puan. Untuk deposit semasa hendak bersalin baru letak deposit RM3000. Bilik sehari untuk single bed RM300, untuk double bed RM160. (termengah-mengah nurse ni cakap dan kadang ada selingan ada someone kat situ ask her to do something.. macam bz gila lah kat situ. btw, semua info ni I dah tau selepas menggoglenya, so kira layankan je lah nurse ni. hihi..)
I: Ok saya  faham, saya nak buat appointment dengan Dr.Hamidah
Nurse: Ok, puan boleh tinggalkan nombor telefon, saya akan call semula, kalau sempat hari ni saya akan call, kalau tak hari Isnin. (that time I call dia dalam kul 11am Friday)
I: Saya tunggu tau akak call, kalau tak call saya akan call plak. (eh dah ber akak akak plak.. saja je teasing, tapi takut gak kalau dia tak call semula, oh ye nama dia ialah Kak Idayu)
Nurse: Eh tak payah, confirm saya akan call puan..
I:Ok

Petang tu dalam pukul 3pm, dapat call dan nombor yang naik memang dah ingat dari FPP.

I: Hello
Nurse: Hello, puan wawa, saya nak confirmkan awak boleh datang untuk buat first appointment pada 31 Oktober 2012 jam 12pm. Terus ke kuanter 2 atau 3 dan cakap under FPP ye. Ada buku pink ke? (alamak mana ada buku pink)
I: Takde, tak pernah check kat Klinik Kesihatan tapi pernah buat check-up kat Pakar An Nur Bangi. 
Nurse: Oh kalau macam tu takpe, nanti cakap dengan doktor macam tu je ok. (termengah-mengah I tengok akak ni menjawab)
I: Ok boleh, akak busy sangat ke sekarang ni, termengah saya dengar akak cakap. (kepoci kan, sambil amik hati akak tu)
Nurse: Haah lah, busy, ramai sangat under FPP sekarang ni, semua pun dah banyak duit sekarang, ada tu wa (eh terus je ingat nama I kan.. ok layan) dari JB, Perlis semua nak buat kat FPP, pak arab pun ramai, boleh kata seluruh dunia lah sekarang nak buat kat FPP. (amboi seluruh dunia gitu.)
I: (Lagi up kan dia) Bagus kot kak FPP ni, semua dah tau bagus, tu yang semua nak amik FPP. (tapi based on hasil carian google, experience kakak office semua kata FPP bagus, belum pernah dengar tak bagus, tu yang beria nak pergi ni)
Nurse: FPP dah tak macam dulu, dulu boleh kira je, ni yang tak sempat nak call, doktor pun dah berapa hari tak tidur. (uish sampai macam tu ke?) ok lah nanti 31 Oktober 2012 datang ok. Terus ke kaunter 2 atau 3. Daaaa (I tambah tambah ye yang daa tu)

Siapa kata diaorang punya service bad? ok je siap boleh kepoh kepoh lagi. So tunggu lepas 31 hari bulan nati ok. I'll share the story with you all. Tak sabar nak jumpa baby lagi..  

Hai baby, oh baby!! :)

5 comments:

  1. macam best je..
    hehehe

    semoga semua berjalan lancar wawa..

    ReplyDelete
  2. klinik maria kt alamanda tu pun murah:)

    ReplyDelete
  3. nicenye mcm ampang putri gak ye charge dia

    ReplyDelete
  4. overall mmg bagus but now dah ramai sgt amek FPP, the possibility u nak dpt executive ward tu nipis. dlm executive ward ade satu bilik tu yg twin sharing. tade kerusi best untuk husband lepak. kalau u dpt bilik tu mmg sengsara la. i dlu nasib malang ward penuh dpt yg twin sharing. sakit kepala jugak la. tade privacy. husband pon last2 tido atas lantai. other than that sume ok. it's just that dr hamidah selalu busy. patient dier ramaiiiiiii giler. and hari i bersalin boleh pulak dier pergi bercuti dgn family. sudahnye doc lain yg attend i.
    if u have appointment with dr.hamidah, if possible avoid morning appointment. ask for afternoon appointment after lunch instead. kalau dtg pagi mmg silap2 smpai kol 12 pon tak habis lagi. kalau aptmnt ptg, dtg kol 2, dlm kol 3 dah boleh habis.

    ReplyDelete