Followers

INSTAGRAM @WAWATASLIMAN

Friday, 12 October 2012

During 5 - 7 Weeks

I dont really have time to blog about details on my pregnancy progress. Ada mama-to-be lain every weeks rajin nak share. Rasanya 1 weeks tu tak lama dan tak banyak perubahan for me. However syukur alhamdulillah I'm glad I had survived!

Btw, pengalaman during 5 - 7 weeks, I had spotting - light brownish discharge and cramping. Normally, time saya aktif contoh 1pm or 2pm spot akan keluar, everyday. That time memang takut. So Mr.Fand suggest untuk ke O&G specialist di AN-NUR Specialist Hospital Bangi. Siapa yang biasa kat sana mesti kenal dengan Dr. Fatimah. Before buat ultrsound tu, Dr. Fatimah ada bagi beberapa point yang make me sentap jugak lah, first, if ada spotting we called it as threatened miscarriage. what?? miscarriage?? no?? benda paling saya takut. Second point, sepatutnya in normal pregnancy, memang takde spotting or bleeding, so doktor akan check untuk pastikan baby sihat or not. Basically, in 6 to 7 weeks should be dah nampak heart beat baby. Nervous ok, bila doktor sangat straight forward macam tu. 

So doctor did ultrasound, belek sana sini and nampak something blinking. And doktor told itu adalah heart beat baby and it show baby awak sihat! yay!! alhamdulillah. All was well and everything for now seemed fine. Time Mr.Fand and me tengok heart beat baby tu, sangat terkesima, gamam, tak sangka, syukur happy sangat. Thanks Allah. Tak sangka ada nyawa lain dalam my bump. Allahuakbar.

Doktor pesan jangan buat kerja berat, jangan angkat barang berat, and paling penting jangan 'bersama'. Doktor bagi supplement B compleks, acid folic, duphaston (ubat kuat rahim) dan beberapa tips yang doktor pesan jangan makan obimin di peringkat awal kehamilan sebab ada mengandungi zinc yang tak di perlukan lagi pada early stage. Obimin untuk ibu mengandung 16weeks and above. Susu pulak, doktor advice please jangan amik susu yang added sugar sebab takut berat akan naik dan obesiti. Doktor suggest untuk ambik fresh milk dan makan benda berkhasiat. Ok doktor, i ingat pesan u ok. 

Some notes during my 1st trimester of pregnancy:

1- My favorite fruit adalah delima. Boleh habiskan 1 biji dalam masa berapa jam je. Ok lah kan sebab Mr. Fand dah provide semua buah dalam fridge tu. So makan semua.. :)

2- Rasa rindu sangat dengan Mr.Fand. Bila kat office pun, mesti nak ber whatsapp, kalau tak reply tu boleh merajuk. Please lah kan. Oh one thing, rindu body odor dia, maybe dia pakai perfume favourite saya, so bila lying down or close to him rasa release and happy je. Ngada-ngada tahap dewa ^.^

3. Suka sangat dengan colour 'baby blue' macam pink or baby pink boleh pulak allergic. 

4. Benci sebarang bauan detergent. Floor cleaner, toilet's perfume is the killer. uwekk

5. Goodbye lovely heels.. Will be getting myself a new pair of comfy aunty sandals *sigh*

6. So far tak nampak lagi baby bump. perut muncit je. -_- 

Hopefully, berdoa mohon semuanya selamat, until due day is come. I'm looking forward thru' this adventure with Mr.Fand. :) 

6 comments:

  1. Wa,i had spotting too in this 2nd pregnancy.masa tu 11weeks..i traveled w my son from bp-s.alam..berbuka puasa w fam n shopping2..ade dukung my son few times..on my last day in s.alam,i nmpk spotting,risau sgt terus drive balik bp n g check..doc ckp t'was very serious matter.walaupun single spotting je.i kena scan yg masuk benda dlm vagina tu..doc ckp bb is healthy,strong heartbeat,etc..but actually atas sac tu dh byk pendarahan..die betul2 kasi i takut..die ckp this is 50-50..u x boleh rely on this med(i dpt duphaston jugak)..n i kena spotting sekali je..katenye klo spot lg die akn bg injection..WAJIB bed rest for 2weeks..mkn tdo mndi solat je..klo u masih buat benda2 yg u biasa buat slalu,risiko lebih tgi..so i ikut n alhamdulillah semua ok skng..

    So my advice is,since u still in 1st trimester,please rest more than usual..since u dh pernah kena this spotting..wish u all the best..selamat menempuhi pregnancy yg best..tke cre always

    ReplyDelete
  2. Wa,i had spotting too in this 2nd pregnancy.masa tu 11weeks..i traveled w my son from bp-s.alam..berbuka puasa w fam n shopping2..ade dukung my son few times..on my last day in s.alam,i nmpk spotting,risau sgt terus drive balik bp n g check..doc ckp t'was very serious matter.walaupun single spotting je.i kena scan yg masuk benda dlm vagina tu..doc ckp bb is healthy,strong heartbeat,etc..but actually atas sac tu dh byk pendarahan..die betul2 kasi i takut..die ckp this is 50-50..u x boleh rely on this med(i dpt duphaston jugak)..n i kena spotting sekali je..katenye klo spot lg die akn bg injection..WAJIB bed rest for 2weeks..mkn tdo mndi solat je..klo u masih buat benda2 yg u biasa buat slalu,risiko lebih tgi..so i ikut n alhamdulillah semua ok skng..

    So my advice is,since u still in 1st trimester,please rest more than usual..since u dh pernah kena this spotting..wish u all the best..selamat menempuhi pregnancy yg best..tke cre always

    ReplyDelete
  3. waaaa hepinyer baca entry kak wawa.. Take care.. :)

    ReplyDelete
  4. wow tahniah.....bonda baru tau...apapun jgn lasak2....take care....

    ReplyDelete
  5. Happy for u... The first thing kita Akan touch bila scan... Nampak heart beat, n slowly dia grow memang best sgt tau..

    ReplyDelete
  6. Kalau search google,kadang spotting tu sebab penempelan zigot tu kat rahim..since you ade spot tu better rest banyak2..Early pregnancy is too fragile..Rahim kita tak sama,ade yg kuat ade yg lemah..Jangan berdiri lama..Jangan stress..jangn minum air kelapa air tebu buah nenas..Yang penting banyak berehat sebab dah doc ckp cmtu..Takpe jnji bby sihat..:))

    ReplyDelete