Followers

INSTAGRAM @WAWATASLIMAN

Friday, 7 June 2013

Mandikan Baby Damia

Anak first ni, memang agak mencabar nak mandikan baby. Rasa kejung satu badan bila pegang baby menggelupur time kena air tu. Nampak macam senang, try buat memang susah. Bila dah biasa baru tau macam mana nak handle. Ada step, mana yang nak kena cuci dulu bukan main redah ikut dan je.

Gambar je lebih, bukan I mandikan baby pun. MIL atau mak yang mandikan baby. 

Belum tahap Fasha Sandha lagi mandikan baby sendiri time confinement. Damia kategori besar gak time new born 3kg, tapi still tak berani nak mandikan dia. Sangat fragile, dan Damia suka menangis time mandi, tak sure kenapa. Ada baby lain, senyum gelak-gelak je time mandi. 


Amboi anak dara mama ni. Nak mandi pun tidur, pastu bila kena air, meraung menggelupur..

  
Feeling betul tidur budak cinonet nih.. sampai terangkat kening..


Macam mana cara nak mandikan duduk ke, berdiri kat sinki ke, masing-masing punya cara. Kalau MIL suka duduk, then rendamkan baby dalam tub, kalau mak pulak suka mandikan cara pangku baby tu, habis semua baju mak basah, kira mandi kan baby sekali mandi untuk diri sendiri..

Pernah gak I try mandikan Damia dalam pantang, tapi rasa tak bersih, macam mandi kartun je. hahaha.. well, baby bukan kotor mana pun kan. Yang penting poo poo dah cuci bersih before tu. Mandi untuk bagi fresh pada baby. Oh ye, sebab skin baby lembut lagi, we all mandikan Damia dengan air je. Air filter bukan air direct dari paip sebab takut kuman, klorin tak sesuai untuk skin baby. Sometimes je we all pakaikan Johnson shampoo and baby bath. Oh Damia tak sesuai guna seba med, kulit akan jadi ruam, kering gitu. 

Mr.Fand, pernah try untuk mandikan baby, kata bonding baby and papa dia. Ha ye lah tu, dia berusaha gak tak nak bagi kekok pegang baby.. Good luck ek papa.. 

Lepas mandi baru lah boleh sambung tidur..

ZZzzzz




12 comments:

  1. comey dia berbedung mcm ranea dulu suka bedung.. tp mil kata kesian.. padahal ok je budak tu tido.. :p

    bagi mandi air sejuk ke air suam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bedung lagi bagus untuk baby.. Damia susah nak tidur kalau tak bedung n mudah terkejut.. air suam..

      Delete
  2. Hahahah...xpe wa slow2 blaja...dulu mase thaqif mmg xsaba nk mandikan die..kekok gak, tp seronok..fwz pn start mandikan thaqif mase thaqif dh 7ari...nanges tu jgn citela...kemain lagi...kene bedung terus senyap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah tengok mak mandikan rasa seronok.. uiks beraninya fwz mandikan baby..

      Delete
    2. Haah..die la yg jage anak mase cuti dulu..kalah umi ngn nenek thaqif...kalo bedung anak tu mmg bg kt die jela...mak selalu puji die..bidan pun puji..enjoy the moment wa..tgh cuti pnjang seronok gomol baby...

      Delete
  3. comelnyaaa wawa...xsbr nak pgg bby sndiri..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks.. bila due?? anyway congrats tau.. :)

      Delete
  4. alahai..comelnya dia nak mnd

    ReplyDelete
  5. comelnya..mcm muka u.anyway,dh buat stok susu?happy breastfeeding ya..

    ReplyDelete
  6. awwwwww she's adorable!<3 doakan i slmt bersalin nanti ye;)) EDD i 28th july..cuak jgk ni..huhu

    ReplyDelete
  7. Alaaa comel nye damiaaaa.. congrats wawa! i'm sure u'll do well.. i guess its some kind of learning experience for us new mothers can. in sha Allah :)

    ReplyDelete
  8. loooving these super cute pictures!

    ReplyDelete