Followers

INSTAGRAM @WAWATASLIMAN

Tuesday, 9 July 2013

NIA ARIANA DAMIA 2 BULAN

7 Julai 2013 Damia dah 2 bulan. How time flies cepatnya, that mean lagi 2 bulan I nak masuk kerja. Euww tak bestnya. Baru tau sekarang feeling ibu-ibu yang nak hantar anak pergi nursery after maternity leave. Anak tak nangis tapi mak yang terlebih feeling sampai nangis. 

Sepanjang two months ni, alhamdulillah perut I yang kena operate tu dah ok, sometimes buat kerja berat or berjalan banyak tu masih ada terasa lagi. Sometime dukung or pangku Damia, dia boleh kick betul-betul kat kawasan perut tu, aduh menggelupur sakit jugak. I amalkan pati ikan harwany & gamat untuk luka dalaman. Luar memang nampak cantik tapi dalaman tuhan je yang tahu. Masa check-up postnatal dengan Dr.Hazim dia cakap untuk fully recover amik masa dalam 3-4bulan. Patient yang kena operation lain pun at least 3 bulan nih lagi awak yang kena belah besar. *__*

Ok for Damia, benda yang paling best dan yang we all tunggu2 ialah dia dah pandai senyum, bila panggil nama or tickle, dia akan senyum, kadang mood tak baik tu,bukan senyum tapi melalak. apasal lah. But, so far dah kurang nangis, I pun dah faham rutin dan habits Damia. Tak nenen, diapers, nak bermain, dah mengantok pun boleh tau dari mata. Alhamdulillah learning process, if tak ada anak benda ni kita tak kan tau dan tak akan terfikir pun, belajar teori baca dari blog pun tak sama dengan alami sendiri. 

Sekarang nih memang aware kalau baby D nak nangis je kita orang cepat-cepat angkat. Sebab learn from mistake. Damia nih dah pandai merajuk, bila dah nangis kuat, akan melarat tak berhenti menangis. So untuk elak dari menagis tu, kita kena berbual dengan dia, dah ada gaya and bunyi dari dia. Kadang bila senyum or gaya yang cute tu, tergelak-gelak we all tengok dia. Angau dah mama & papa sebab Damia..

So far berat dah sekarang ni, bambam sangat anak mama. Tak sia-sia mama bagi nenen siang malam untuk Damia. Ada appointment dengan klinik untuk injection bulan kedua. Dengarnya baby akan demam. Macam mana dengan anak you all, demam tak? How to manage bila anak demam ni? Kena study lebih nih.

Ini lah aksi Damia bila kita amik gambar dia. Mari ber'kungfu' dan excercise bersama Damia.. :)


 



Sorry comot sebab lepas nenen.. hiks..

6 comments:

  1. comel sgt..grm i tgk wawa..rasa nak picit2..haha

    ReplyDelete
  2. bam bam nya!
    geram! macam anak kakak je sme tembam.
    damia nk kt org x?
    ank kakak tu xnk kt org.
    nk umi abg die je.
    jenuh layan dia.
    huhuhuhu...

    ReplyDelete
  3. Wawa.. injection for 2 months actually depend on baby..
    Ada baby yang demam, ada baby yg x demam..
    My baby x demam.. tp nurse akan kasi baby ubat demam after injection, utk prevent baby demam.
    Ada org jugak kasi ubat demam before injection. :)
    Comel baby D.. bestkan bau baby.. ;)

    ReplyDelete
  4. Wawa.. injection for 2 months actually depend on baby..
    Ada baby yang demam, ada baby yg x demam..
    My baby x demam.. tp nurse akan kasi baby ubat demam after injection, utk prevent baby demam.
    Ada org jugak kasi ubat demam before injection. :)
    Comel baby D.. bestkan bau baby.. ;)

    ReplyDelete
  5. pandai yee dia senyum, comel muka kyg dpt nenen, hehe!
    dh lama x masuk blog wawa..
    rupanya bersalin czer jgak ye..sama mcm i ^^

    ReplyDelete
  6. comelnyeeeeee

    Salam ramadhan :)

    ReplyDelete