Followers

INSTAGRAM @WAWATASLIMAN

Tuesday, 9 July 2013

NIA ARIANA DAMIA 2 BULAN

7 Julai 2013 Damia dah 2 bulan. How time flies cepatnya, that mean lagi 2 bulan I nak masuk kerja. Euww tak bestnya. Baru tau sekarang feeling ibu-ibu yang nak hantar anak pergi nursery after maternity leave. Anak tak nangis tapi mak yang terlebih feeling sampai nangis. 

Sepanjang two months ni, alhamdulillah perut I yang kena operate tu dah ok, sometimes buat kerja berat or berjalan banyak tu masih ada terasa lagi. Sometime dukung or pangku Damia, dia boleh kick betul-betul kat kawasan perut tu, aduh menggelupur sakit jugak. I amalkan pati ikan harwany & gamat untuk luka dalaman. Luar memang nampak cantik tapi dalaman tuhan je yang tahu. Masa check-up postnatal dengan Dr.Hazim dia cakap untuk fully recover amik masa dalam 3-4bulan. Patient yang kena operation lain pun at least 3 bulan nih lagi awak yang kena belah besar. *__*

Ok for Damia, benda yang paling best dan yang we all tunggu2 ialah dia dah pandai senyum, bila panggil nama or tickle, dia akan senyum, kadang mood tak baik tu,bukan senyum tapi melalak. apasal lah. But, so far dah kurang nangis, I pun dah faham rutin dan habits Damia. Tak nenen, diapers, nak bermain, dah mengantok pun boleh tau dari mata. Alhamdulillah learning process, if tak ada anak benda ni kita tak kan tau dan tak akan terfikir pun, belajar teori baca dari blog pun tak sama dengan alami sendiri. 

Sekarang nih memang aware kalau baby D nak nangis je kita orang cepat-cepat angkat. Sebab learn from mistake. Damia nih dah pandai merajuk, bila dah nangis kuat, akan melarat tak berhenti menangis. So untuk elak dari menagis tu, kita kena berbual dengan dia, dah ada gaya and bunyi dari dia. Kadang bila senyum or gaya yang cute tu, tergelak-gelak we all tengok dia. Angau dah mama & papa sebab Damia..

So far berat dah sekarang ni, bambam sangat anak mama. Tak sia-sia mama bagi nenen siang malam untuk Damia. Ada appointment dengan klinik untuk injection bulan kedua. Dengarnya baby akan demam. Macam mana dengan anak you all, demam tak? How to manage bila anak demam ni? Kena study lebih nih.

Ini lah aksi Damia bila kita amik gambar dia. Mari ber'kungfu' dan excercise bersama Damia.. :)


 



Sorry comot sebab lepas nenen.. hiks..

Thursday, 4 July 2013

Damia!! Tolonglah Tidur

Rasanya, time pregnant dulu, tak pernah terbaca or terfikir pasal cara nak tidurkan baby. Nobody remind me, how to make your baby sleep and stay asleep. Selalu lagi banyak cerita about bersalin, sakit bersalin, confinement, stuff baby. But bila dah jadi in reality sekarang ni, barulah terkial-kial. Napa nangis lagi, napa tak nak tidur and so on, kembung ke? poo poo ke? bukan stress tapi I akan sedih bila tengok damia menangis. Tapi so far takde lah menangis tak henti-henti or orang kita selalu kata sawan tangis (mintak dijauhkan). So, for those yang sooner or later akan ada baby, please take note and please be prepared.

In my case, Damia sangat behave dalam a few week earlier. Dalam 2-3 minggu tu dia tidur je, bangun bagi nenen dia akan continue tidur. Takut dengan jaundice melarat, I bagi dia nenen every 2-3 hours. Dalam hati baiknya anak mama nih, susu, tidur, poo poo, susu terus tidur balik. Damia banyak tidur siang dan malam berjaga. Orang kata waktu dia dalam perut and nak get used siang dan malam. Ok mama redha, berjaga malam-malam untuk Damia.

After 3 weeks tu, perangai Damia little bit different, tambah akal. Damia akan bangun dan terus merengek. So ikut style macam awal-awal dululah bagi nenen dengan harapan dia akan tidur but tak semudah yang disangka ok. Damia akan tiba-tiba melalak. Adoi kenapa nih, try sua nenen, dia akan melalak lagi. Ha time nih bukan pukul 2 atau 3 petang but 2 atau 3 pagi. Waktu pertengahan orang tengah sedap tidur. Sebab Damia yang melalak tu satu rumah bangun, and try to make her calm. Yang kelakarnya, boleh pass pada semua orang dalam rumah untuk try and error dukung dengan siapa dia comfort. Lastly, dengan my mom. Pandai anak mama nih, tau ek mama penat and sakit perut kena belah. hahaha..

Pada keesokannya, cerita atau drama budak cinonet tu lain plak. Bangun je terus melalak, aik apasal tiba-tiba je nih, menangis yang tak agak-agak. Kuat macam kena pukul. Time nih dalam pukul 10malam macam tu. Dalam 3 4 jam jugak try untuk cool kan Damia, bagi nenen, tukar diapers, dan paling kelakar tu dah tak tau nak buat apa, tukar baju 2 3 kali. Ada satu baju tu, mak wawa memang pantang bagi pakai, I suka sebab corak cantik, polka dot kan, sekarang baju tu dah kena sorok dengan my mom. hahaha ye lah mak.

Anak pertama ni, memang new thing, new experience bagi I and hubby nak get used dengan perangai Damia. But syukur alhamdulillah so far ok lagi takde nak meroyan ke apa. Stress, anak menangis mak menangis, drama dengan hubby sesi luahan perasaan jaga anak tu dah biasa. Syukur ada Mr.Fand and mak and mom-in-law yang bagi support. I can't imagine orang boleh pantang duduk sorang-sorang, mak bidan datang pagi je or I can't imagine jugak simply bagi kat maid jaga anak kita. Sebab inilah experience yang paling best and precious. Ha selama nih duduk berdua dengan huby kan, takde sapa kacau kan, skang nih, hamik kau.. hahaha..

Now, almost 2 months Damia dah get used dengan konsep, malam tidur siang berjaga. Bangun pukul 7am, then main-main tengok pocoyo kul 10 tidur semula. Petang after maghrib, tidur sampai pukul 2 pagi nak nenen, tukar diapers. Time nih dia akan menangis but we all dah tau, dalam kul 3.30am tu dia akan tidur sendiri. Macam nangis tu satu kewajipan bagi dia.  Dah puas baru tidur. Suka hati dia je kan. 

Yang best sangat, nangis nak nenen, bila dah bagi nenen dia akan pandang kita and senyum. MashaAllah anugerah tuhan.  

One of the ways to get Damia sleep. Agak berkesan jugak. Daddy's girl sangat.


Good luck mama2 semua.. :)