Followers

INSTAGRAM @WAWATASLIMAN

Tuesday, 29 January 2013

Vitamins & Supplement

Selain daripada makan benda yang sihat, macam buah, kurma, nuts, it's a good idea during pregnant ni kita amik vitamin untuk cover mana-manalah zat yang tak cukup tu kan. Walaupun takdenya nak diet tapi still rasa apa kita makan tak cukup zat, bukan tak cukup dari kuantiti tu, makan banyak pun kadang vitamin tak cukup. Paling penting mestilah acid folic, iron dan calcium.

Ingat lagi masa check di FPP bersama Dr.Hazim tu, tanya dia apa vitamin yang kena amik. Time first trimester dia suggest saya amik only B-compleks, acid folic dan duphaston je. After 2nd trimester dia bagi saya Obimin. Wekk! Dengar nama pun saya rasa nak termuntah. Terus cakap dengan doc, saya tak boleh makan Obimin sebab saya akan pening dan muntah. 

So, before dia suggest tu, dia ada cakap, "even tak makan vitamins pun, if baby tu sihat, baby akan survive jugak." Sangat meaningful makna Dr.Hazim kan. "So, tak perlu nak makan apa-apa vitamin ke doc?" Mr.Fand tanya. Dr.Hazim sengih je, dan dia terus suggest vitamin yang ada. Refer kat gambar ok! Pramilet sama seperti Obimin, features pun sama, tapi yang happynya, ubat ni tak de side effect apa pun kat saya. Neurogain PB adalah sumber DHA, omega3-fatty acids etc. untuk perkembangan otak dan mata baby. Boleh continue makan sampai BF.

Saya makan 2 hari sekali, sebab takut terlebih zat boleh menyebabkan baby besar sangat susah nak keluar plak nanti. ^_^

You all makan apa? and any suggestions??

Disclosure: This is not a sponsored post. Items are purchased by me. Views are solely  based on my experience.

Friday, 25 January 2013

Babymoon


So, di sebabkan ini lah, I decide, Mr.Fand and me perlukan masa untuk berdua bersama selagi boleh. Since ada cuti Maulidur Rasul & Thaipusam ni, and if sambung cuti terus dapat cuti panjang, we all terus decide untuk pergi bercuti.. yayy!!

So bercakap dengan Mr. Fand. 
"let's plan our babymoon. Kita pergi tempat ada snow ok tak?" sambil but muka comel.. 
"what? u ni time perut dah besar ni, nak pergi oversea ke? Main snow and since when u minat snow ni? or kita boleh pergi bukit tinggi, mesti sejukan dan tunggulah snow yang tak akan turun tu.hehehe" 
Sigh
"tak kelakar ok, but jom lah kita pergi babymoon"
"ok, jom kita pergi ****** nak tak?" (ada unsur surprise disitu)
"Jom!! Nak nak!!! excited terlebih"
Balik from babymoon akan cerita lagi ok..
>_< 

Tuesday, 22 January 2013

Giveaway!!

Yay!! WAFFAA tie-dye scarf is back!! Dengan rasa besar hati, WAFFAA offered up 2 of tie-dye scarf as a goody giveaway!!. Worth RM70 untuk dua orang yang bertuah! 



 
Click sini... 
Winners will be announced soon. Good luck!

Monday, 21 January 2013

Shopping For Mama-To-Be

Since ramai orang cakap, baru 5months++ (23weeks) so masih awal lagi nak beli barang for baby. So, kita shopping lah barang mama-to-be. Banyak baju yang dah tak boleh pakai. Heel pun dah tak boleh pakai lagi. Inilah masanya kita cari apa yang perlu ek. Actually ada survey barang baby, yup! memang cute, comel sangat, mostly yang colour pink tu, geram je tengok but Mr.Fand cakap tunggu dulu 6months++ baru boleh shopping. So tahan je ye.  

Actually pregnant berapa bulan baru boleh shopping barang baby ek?
Last weekend, saja ke Sogo, Jalan TAR. Lelagi Sogo kan,tiap2 hari pun ada SALE!. Bila dah berjalan tu, memang tak ingat diri ni tengah pregnant. Dengan berjalan laju, selamba je, but at one point saya akan rasa mengah and barulah teringat dalam perut ni ada baby.

Barang pertama yang paling penting ialah kasut untuk pergi kerja, selalu pergi berjalan guna fit-flops je. Kasut ni memang selesa, ala-ala berjalan atas span gitu.


 Mengada, sebab ternampak Fasha Sanda pakai peplum time preggy. Saya nak jugak. So colour pun amik yang earth colour gitu, tak mo dah kaler bright sangat. Beli di Jalan TAR RM40


Tak puas dengan tu, balik tu sempat lagi ke Alamanda, antara yang berjaya di beli. Handbag paling besar yang pernah saya beli. Senang nanti semua barang baby dan barang saya sumbat je dalam ni.

 
Thanks Mr.Fand. 
Sempat lagi dia pesan, Jangan beli your stuff lagi. Semua budget untuk baby je ok after this!
Baik boss..
^_^

Thursday, 17 January 2013

Dialog...

....WhatsApp between Mr.Fand and me.


Me: Hi sayang
Mr. Fand: Hi baby
Me: Baby mana satu?
Mr.Fand: Both babies.. my babies..
Me: Auwww *kedipkedipmata*
Mr.Fand: hihihi

Wednesday, 16 January 2013

Baby Bump

 Anyways as you can see, my bump is now showing.. of cos happy but sometimes rasa eh ini baby bump or fat?? Nampak awkward.. ^_^

Untuk sedapkan hati, masih awal lagi, so baby bump tak nampak sangat and at this stage 22weeks masih boleh pakai kurung lama 5 tahun dulu. Of budget masih kurus. A month ago, people maybe akan berfikir, dia ni pregnant or fat. A month from now, hopefully saya dan orang lain akan stop whispering and really sure oh ni buka fat but pregnant. Ok time tu saya akan happy. :)

 Sebab saya rasa, pregnancy women nampak cantik dan ada tarikan tersendiri. Sangat subjektif untuk describe.



At 5 months baby bump, ada yang cakap tak nampak and perut nampak kecik, maybe saya tinggi. But, I'm ok with that sebab little one sihat so far. Alhamdulillah. Kadang, saya tak ingat yang saya tengah pregnant, berjalan punyalah laju, but at one point tu akan rasa mengah and baru teringat perut ni tengah membesar. 'Hello, mama saya ada dalam ni ok, don't forget me..' hahaha.. 

At the same time, I'm running out of clothes! Pakai dress yang size besar.. oh both picture above, saya pakai dress from thepoplook yang sangat berguna. Asyik pakai baju yang sama je, saya memang tengah cari new clothes yang sesuai to fit my growing bump! So, do share with me kalau korang tau any shop or blogspot yang jual baju for maternity. Takde ke sesiapa nak jual pre-loved maternity dress.

Please!


Tuesday, 15 January 2013

I'm Halfway There

Actually macam tak percaya saya dah 20weeks. 22week sebenarnya hari ini. Separuh jalan and halfway untuk dapat title MAMA and PAPA bagi Mr.Fand. InsyaAllah, semuanya dengan izin Allah. 

Seriously, masih tak percaya, ye ke ada baby dalam perut ni. Alhamdulillah sepanjang 22weeks ni saya takde sickness yang teruk. Just ada spotting time awal dulu je, takde nak mengidam pelik-pelik. 

Dah pergi checkup ke FPP Hospital Putrajaya. Saya sangat happy dengan service di FPP, Dr.Hazim pun sangat baik dan yang penting puas hati dengan treatment yang dia berikan. Dah pergi untuk scan ultrasound before ni but little one was in weird position. Bukan weird apa, dia macam tengah sujud dan tutup muka kat placenta, malu-malu pulak. Heads, arms and legs at the same spot. Dah gosok and kacau little one pun doktor susah nak detect samaada GIRL or BOY. Please little one, mama and papa icthing to know. Hopefully next checkup boleh nampak. 

My weird baby bump, pada firasat you all baby girl ke boy if my bump macam ni?? 
 
Pengalaman first time rasa baby kicks, memang miracle. Time tu tengah baring atas katil, suddenly rasa macam ada orang usik saya, blur kejap tengok kiri kanan for sure masa tu sorang dan Mr.Fand belum balik kerja. Ignore je maybe perasaan je, but second time rasa benda yang sama, baru terfikir, itu ke rasa baby kicking and moving? Blur, memang tak pernah imagine and I have no experience time tu. Susah nak imagine, orang yang pernah rasa je tau macam mana nak describe. Lepas tu terus letak tangan on my tummy, and suddenly dapat rasa betul-betul little one kicking. MasyaAllah, I could feel my tummy moved. Comel je rasa, geli pun ada. Tergelak sorang-sorang.. ^_^

Ada satu hari tu, saya tak rasa baby movements. Mengelabah, gosok perut cakap 'baby senyap je, are you ok there?' ketuk my tummy still jugak tak rasa baby kick. After that ask Mr.Fand untuk panggil litlle one. Sudenly Mr. Fand and me dapat rasa baby kick kuat dari selalu. Mesti baby kata kacau dia nak tidur and rest je.. hihihi..

Oh, baby cik (little one) panggilan Mr.Fand untuk baby. Akan panggil 'baby cik, papa ni..' dialog time mr.Fand gosok my tummy... -__-

Hoping that little one sihat dan membesar dengan sempurna. Amin. InsyaAllah

Monday, 7 January 2013

WAFFAA Two-Tone Colour Scarf

If you are type yang suka pada pastel, soft colour, sweet, this is for you!!
 WAFFAA baru launch new collection, since wawa memang soft, eh minat colour soft, pastel, so I want to share this scarf dengan you all. Material chiffon yang lembut, ringan dan mudah bentuk dan paling syok harga sangat reasonable.
Wawa rasa sayang nak jual, coz semuanya cantik.. nak pakai sendiri je, boleh??
^.^

So mari mencuci mata dan bershopping..


WAFFAA two-tone colour scarf!!
For more choices, please go to WAFFAA blog or WAFFAA facebook.
See you there..

Thursday, 3 January 2013

Perangai..

Ternampak gambar ni, someone post dalam facebook. OMG sebijik kena kat diri sendiri. Yes! Ini lah perangai saya. Try test lebih dari 5 atau 6 pasang baju. Mix and match tapi tak match2 pun.
 Mr.Fand dah beberapa kali terjengah-jengah kat pintu, check samada dah siap atau belum. 
"Belum siap hun" me
"sighhh.." Mr.Fand


Almost nak menangis, apa nak pakai. Kadang just nak pergi Alamanda je kot.

Sorry sayang! -__-


Wednesday, 2 January 2013

Wajah-Wajah 2012

Masih lagi kekal dalam ingatan semua kenangan 2012. Eventhough today dah melangkau 2013, orang kata past is past, let by gone be by gone tapi kenangan tak kan hilang di ingatan. gitu. So, sepanjang 2012 jugak lah, banyak saya amik gambar untuk share dengan peminat friends di blog.

Gambar-gambar ini tak ikut bulan, berterabu but yang penting di setiap gambar ada cerita. Di setiap gambar ada kenangan.












 








































Terima kasih 2012.. Kenangan akan kekal dalam ingatan..