Followers

INSTAGRAM @WAWATASLIMAN

Wednesday, 31 October 2012

Choosing Hospital...

for delivery.. actually senak jugak fikirkan nak pilih hospital mana untuk bersalin. Since tau pregnant lagi dah discuss with Mr.Fand, nak bersalin hospital private ke government? Mr.Fand cakap terserah kepada I nak pilih mana. So, banyak benda kena consider. *garu kepala*

Actually, never been patient pun, tak pernah duduk hospital pun, and I absolutely have no idea pasal hospital. Lagi-lagilah hospital bersalin.. -___- 

All I know, dekat dengan rumah, kang nak bersalin terus pecut, nasib area Putrajaya ni takde jam, comfortable,breastfeeding friendly hospital, costs yang tak menggila sangat, dan IMPORTANT husband boleh teman. Masuk hospital untuk visit member atau family sakit pun I boleh pengsan sebab bau hospital yang sangat 'wangi' tu, ni lagi kena stay kat situ, so I memang force Mr.Fand untuk teman I 24jam sebab tak confident untuk duduk sorang dalam wad. Masa ni lah nak manja lebih with hubby, mintak dia teman setiap saat. boleh ngadu "yang sakittttttt" "sakit?, part mana yang sakit?" hah gitu! :)

I had first check-up at Hospital An-Nur Bangi, berjumpa dengan Dr. Fatimah atas sebab ada spotting tuhari. Memang doktor yang very soft spoken, baik, and very straight forward. Memang suka, tapi I tak berapa suka dengan environment hospital tu. Pernah ke orang komen environment hospital, rasanya I je ada problem with that. Bad experience jugak, sebab kena tunggu sangat lama buat checkup (jumpa doc). I register pukul 8am and boleh jumpa doktor after 2pm. Lama sangat kena tunggu, rasanya klinik kesihatan kerajaan lagi cepat. Time tu, I takde masalah lagi, takut kang nanti dah besar perut still kena tunggu lama, oh I boleh pengsan kat situ. Kami jugak telah pay for unreasonable fee. Consultation fee standard and acceptable RM80, scan RM80, but untuk ubat sangat tak percaya costs about RM200. So total RM360. Ubat I dapat B-Comp, Duphaston (kuat rahim) and acid folic je. Sigh!

It's ok sabar je untuk kesihatan baby jugak kan. Mr.Fand senyum ok sebab dia yang kena bayar.

So, based on that reason lah we all try cari hospital yang memenuhi kriteria yang we all nak kan. So pada mama lain yang ada experiance (self experience lagi best, how you all choose hospital untuk bersalin?) 

In my mind, my first choice is Full Payment Patient (FPP) Hospital Putrajaya. But, still need to know more pasal hospital lain area Putrajaya ni. Yup hari-hari mesti GOOGLE about this. At least worth untuk abadikan first experience bersalin, kang first ni dah bad experience macam mana nak ada anak kedua.. lol.. 

Whatever it is, ini adalah perancangan, actually yang penting ialah baby sihat, mama wawa pun sihat, dan hope semua dipermudahkan. InsyaAllah, doakan ye.

Saturday, 20 October 2012

Doa Mama

Ya Allah..
Lindungilah zuriatku selama dia berada di dalam kandunganku dan berikanlah dia sihat..
Engkaulah yang Maha Menyembuh dan tiada sembuh melainkan penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.


Ya Allah..
Jadikan ia dengan rupa paras yang cantik dan baik serta tetapkan hatinya dalam iman kepadaMu dan utusanMu.

Ya Allah..
Lahirkan ia daripada perutku dengan senang dan selamat. Berikan ia kesihatan yang baik, kepandaian dan kesempurnaan akal fikiran serta berilmu dan beramal.

Ya Allah..
Lanjutkan usianya, sihatkan tubuh badannya, baikkan tingkah lakunya, lancarkan pertuturannya, merdukan suaranya untuk membaca al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad dan segala pujian untuk Tuhan sekalian alam.
 
Amin.

Friday, 19 October 2012

Kempen Terbaik!!


Bila ternampak campaign ni. It's good bagi semua yang berhijab..

Let me share.. 
 
Lets lower down your tops and cover the butt
Lets lower down our hijab and cover the chest area.
 Put less of make up, say no to eyebrow trimming and false eyelashes.
Wear loose clothes, socks and don't forget
Pakai socks maybe coming soon. InsyaAllah. Mula pakai mesti akan rasa pelik tapi bila dah biasa, mesti akan jadi satu keperluan. 

Dan hendaklah mereka (yakni wanita-wanita beriman)
melabuhkan tudung-tudung kepala mereka hingga ke dada mereka 
(An-Nur : 31) 

Ok for those masih tercari-cari scarf raya untuk baju raya Aidiladha you all, jom terjah WAFFAA blog. 
Masih ada lagi colour yang cun, menarik tertarik
dan sorry sudah ada colour yang SOLD OUT.
Material chiffon dan easy wear..
 
See you there!!

Thursday, 18 October 2012

Hot Mama Style

Hot Mama Style


Since ada beberapa seluar yang I dah tak boleh zip, I start untuk fikir what I'm going to wear sepanjang pregnancy untuk masih nampak chic. Yup, yang penting selesa. Honestly I hate maternity clothes or I akan pakai jubah sepanjang ke office nanti.

So I try ke polyvore untuk  mix & match, think about, what I'm going to wear nanti, but bila dah mix & match, eh ini mcm style biasa je. Time bukan mengandung pun orang pakai. 


I like style ni, nampak selesa je.
What say u? Yay or nay.. 

Anyway thanks to polyvore..  

Wednesday, 17 October 2012

Harapan Si Mama

Orang kata bila tengah pregnant ni kenalah tengok benda yang cantik, makan benda elok, dengar benda yang baik je, untuk dapatkan anak yang comel dan sempurna dari semua aspek. So, atas sebab ni jugak lah I letak gambar ni sebagai my wallpaper. 



Moga-moga nati boleh kawin dengan anak raja ek?? Ish ish boleh ke cakap macam tu? 

Berdoa untuk dapat baby yang baik, sihat dan sempurna Aminn.. InsyaAllah.

Monday, 15 October 2012

WAFFAA Tie-Dye Scarf

If you are tie-dye hard fans, this is for you!!
 WAFFAA baru launch new collection, since wawa memang fans tie-dye, suka dengan colour blocking, mix & match colour. Material yang senang nak pakai, selesa, sejuk je. Paling best harga sangat reasonable.
Wawa rasa sayang nak jual, coz semuanya cantik.. nak pakai sendiri je, boleh??

^.^

So mari mencuci mata..





WAFFAA tie-dye scarf!!
For more choices, please go to WAFFAA blog or WAFFAA facebook.
See you there..

During 8 Weeks

Tahniah - embrio anda sekarang bergelar fetus, yang bermakna 'zuriat'. Uterus anda meregang untuk memuatkan penghuni baru ini, yang sekarang berukuran sekitar 0.6 inci / 1.6 sentimeter. Banyak perubahan berlaku pada minggu ini - ekor embrio telah hilang, dan semua organ, otot dan saraf mula berfungsi. Sekarang tangan boleh dibengkokkan di pergelangannya, dan jari kaki yang berselaput dahulu beransur hilang. Kelopak mata mula menutupkan mata. 

Allahuakbar!!

Source:  babycenter

Hello week 8! So bersamaan dengan 2 bulan, how time flies. Rasa perubahan yang terasa ni ialah pengalaman baru and so precious. But it's still so early and I don't want to get all excited yet just in case anything happens.

So far, I feel very fortunate that I've haven't had any morning sickness, my main discomfort is 'EVENING SICKNESS'. Bila masa balik from office, rasa exhausted tahap maksima, pening, loya but not vomit, uneasiness. So, balik kerja terus mandi, solat asar terus baring atas katil, siap pakai selimut ok. Orang petang panas, tapi wawa rasa seram sejuk. Mr.Fand pesan, jangan tidur time petang tu, baring, and jangan lupa untuk baca surah al-quran macam surah Maryam, Yusuf dan Luqman. 

After maghrib, badan akan menggigil bukan sebab demam, tapi lapar. Craving for food. Thanks Mr.Fand dah isi full fridge tu ala-ala Cold Storage, macam-macam ada. By 8.30pm Mr. Fand akan balik bawak makanan and I can't stop eating! I'm not craving anything in particular but I can't seem to stop eating! 

Selamat membina badan. ^.^



Friday, 12 October 2012

During 5 - 7 Weeks

I dont really have time to blog about details on my pregnancy progress. Ada mama-to-be lain every weeks rajin nak share. Rasanya 1 weeks tu tak lama dan tak banyak perubahan for me. However syukur alhamdulillah I'm glad I had survived!

Btw, pengalaman during 5 - 7 weeks, I had spotting - light brownish discharge and cramping. Normally, time saya aktif contoh 1pm or 2pm spot akan keluar, everyday. That time memang takut. So Mr.Fand suggest untuk ke O&G specialist di AN-NUR Specialist Hospital Bangi. Siapa yang biasa kat sana mesti kenal dengan Dr. Fatimah. Before buat ultrsound tu, Dr. Fatimah ada bagi beberapa point yang make me sentap jugak lah, first, if ada spotting we called it as threatened miscarriage. what?? miscarriage?? no?? benda paling saya takut. Second point, sepatutnya in normal pregnancy, memang takde spotting or bleeding, so doktor akan check untuk pastikan baby sihat or not. Basically, in 6 to 7 weeks should be dah nampak heart beat baby. Nervous ok, bila doktor sangat straight forward macam tu. 

So doctor did ultrasound, belek sana sini and nampak something blinking. And doktor told itu adalah heart beat baby and it show baby awak sihat! yay!! alhamdulillah. All was well and everything for now seemed fine. Time Mr.Fand and me tengok heart beat baby tu, sangat terkesima, gamam, tak sangka, syukur happy sangat. Thanks Allah. Tak sangka ada nyawa lain dalam my bump. Allahuakbar.

Doktor pesan jangan buat kerja berat, jangan angkat barang berat, and paling penting jangan 'bersama'. Doktor bagi supplement B compleks, acid folic, duphaston (ubat kuat rahim) dan beberapa tips yang doktor pesan jangan makan obimin di peringkat awal kehamilan sebab ada mengandungi zinc yang tak di perlukan lagi pada early stage. Obimin untuk ibu mengandung 16weeks and above. Susu pulak, doktor advice please jangan amik susu yang added sugar sebab takut berat akan naik dan obesiti. Doktor suggest untuk ambik fresh milk dan makan benda berkhasiat. Ok doktor, i ingat pesan u ok. 

Some notes during my 1st trimester of pregnancy:

1- My favorite fruit adalah delima. Boleh habiskan 1 biji dalam masa berapa jam je. Ok lah kan sebab Mr. Fand dah provide semua buah dalam fridge tu. So makan semua.. :)

2- Rasa rindu sangat dengan Mr.Fand. Bila kat office pun, mesti nak ber whatsapp, kalau tak reply tu boleh merajuk. Please lah kan. Oh one thing, rindu body odor dia, maybe dia pakai perfume favourite saya, so bila lying down or close to him rasa release and happy je. Ngada-ngada tahap dewa ^.^

3. Suka sangat dengan colour 'baby blue' macam pink or baby pink boleh pulak allergic. 

4. Benci sebarang bauan detergent. Floor cleaner, toilet's perfume is the killer. uwekk

5. Goodbye lovely heels.. Will be getting myself a new pair of comfy aunty sandals *sigh*

6. So far tak nampak lagi baby bump. perut muncit je. -_- 

Hopefully, berdoa mohon semuanya selamat, until due day is come. I'm looking forward thru' this adventure with Mr.Fand. :) 

Let's Exchange Link

Salam my readers,

Since ber title mama-to-be ni, memang selalu google any info about pregnancy.. So I want connect with other members who are at the same stage. Gonna to-be-mommy on 2013. Boleh share stories, photos, tips and more about pregnancy. 

Then post your blog link at comment, so other moms can find, visit and exchange with you including me.

:)
Let's exchange link.

So, for the HOT MOMMIES, MOM-TO-BE please share your blog link with me.

Love ya!




Thursday, 11 October 2012

Sekitar GLAM Charity Bazaar, Kota Damansara

Past weekend WAFFAA joined bazaar. Ini adalah bazaar pertama we all joined. I was really looking forward to sell to a crowd and meet my costumers. Actually tak banyak preparation yang I buat since collection from WAFFAA as you knew, chiffon scarf je lah kan. But sebab semangat for bazaar ni, we all decided untuk cari another collection which is tie dye and cotton silk. Dua produk baru ni masih belum upload lagi dalam blog WAFFAA. (Oh saya sangat malas!!)

Btw, at the event actually I shared booth with Dayana Idris or boleh tengok her collection at Arayna Suitcase. Since stuff for WAFFAA tak banyak tu yang why not we all joint venture satu booth. Never meet before selalu berhubung melalui blog, and whatsapp but we all trust each other untuk bukak booth sama. Absolutely best lah kan.

So, at the event I met some wonderful people, loads of positive feedback from visitors and other vendors, and I sold some my scarf. Alhamdulillah banyak jugak keuntungan. Kachingg!! $$ hah gitu..

^.^

 Here is what my booth looked like:
(Confession: Alas meja my mom)


A close up of the table. Tie-dye collection and cotton silk. Oh, and WAFFAA model.

 
Boss besar..
Behind me adalah vendor lain with her beautiful stuff


Calculate keuntungan..


With Dayana Idris

 

With Aida

We are from Putrajaya.. 



Siapa kata government staff tak bergaya..  


I cannot tell you I did GREAT but it was ok. Happy that everything went well, it didn't rain, everyone was very nice and I had a chance to meet some of my pretty customers.

Picture taken by Samsung Notes and filter by instagram. 

Hidaya Shamsuddin


Keesha
 

 Fiza and friend
 With Dayana again


Keep support WAFFAA scarf. See you at WAFFAA blog
Love ya!

Wednesday, 10 October 2012

Mulianya Ibu Mengandung Di Sisi Allah

I don’t exactly know where this tips from but I personally think it is good to share with all of you..

KEMULIAAN IBU MENGANDUNG DALAM ISLAM

1. Dua rakaat solat wanita yang hamil lebih baik dari 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.
2. Wanita yang hamil dapat pahala puasa disiang hari & pahala ibadat dimalam hari.
3. Wanita yang bersalin dapat pahala 70 tahun solat & puasa serta setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah bagi satu pahala haji.
4. Sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa 40 hari selepas bersalin ia dikira sebagai mati syahid. …
5. Wanita yang beri minum susu badannya kepada anaknya akan dapat 1 pahala daripada tiap titik susu yang diberikannya.
6. Wanita yang beri minum susu badannya kepada anaknya yang menangis maka Allah beri pahala satu tahun pahala solat & puasa.
7. Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempoh 2 setengah tahun, maka malaikat dilangit khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.
8. Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit dapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.
9. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anaknya yang sakit akan di ampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya & bila dia hiburkan hati anaknya Allah beri 12 tahun pahala ibadat

Mulianya ibu mengandung di sisi Allah. 

Semoga kita semua lebih diberkati oleh-Nya, dimurahkan rezeki, dipermudahkan urusan, dijauhkan kemungkaran, dilindungi dari fitnah manusia dan godaan syaitan. 
Amin amin ya rabbal al-amin..

 

Tuesday, 9 October 2012

Look Post: Color Blocking


 What I wore:

WAFFAA scarf in Dark Turquoise
Blazer from ZARA
Palazzo from Sugarscarf
Accessories from Forever 21



Monday, 8 October 2012

Most Beautiful Gift

I'm on my 7 weeks 6 days now.. 

First of all bersyukur with all the ketentuan yang Allah berikan. Semua Allah dah aturkan. No words can describe how I feel right now. Feeling bercampur, happy, bersyukur, takut, teruja, am I ready to be a mom? InsyaAllah harap semua dipermudahkan.

To me, making a baby not as easy as ABC, all I know is to plan for pregnancy before I really get pregnant. The first step I makan Acid Folic from Appeton, adalah dalam 2 3 bulan dah makan, tapi I bukan rajin pun, makan kalau ingat dan sempat je. Selain itu, eat a healthy diet, jauhkan dari makan benda berasid, nenas, jeruk pak ali favo tu terpaksa lupakan, air tebu. Susu pulak, I takde minum pun takut dengan gula berlebihan dan badan naik. 

Okay, let start with the beginning of the story.. 

Unconsciously, I was late about 12 days late, coz I memang regular cycle 28days. I push myself not too much expectation about this period late. But, since dah lewat sangat with uneasiness and discomfort feeling, sooo I decided to have test pack on September 15th.

I woke up early that day, because to have urine be tested, it should be the first urine sebab hormon waktu pagi baik untk sahkan. I keep remind in my mind and keep talking to myself "okay, ready whatever pun resultnya, tak nak sedih if negative, and pasrah pada Allah. even tho' if negatif ok takde masalah. Cuba lagi.. La hawla wa la kuwata ila billah". And so I did the test. I saw one bold stripe appear, suddenly, I saw another stripe appear.. but still it was thin line. hurm.. my face still flat that time.. and so after waited for about 3 minutes, that other stripe more and more clear and bold.. wow! seriously?? that test pack have 2 stripes?? but saya masih tak percaya, I did the test again. Memang standby beli 2 test kit. I saw 2 stripes again. 2 kali try, both result positive. Subhanallah.. I was shaking..and I ran to my-still-sleeping-hubby.. I woke him up, "hun, hun, tengok nih? while he still rubbing his sleepy eyes he answered, 2 line!! Alhamdulillah!! automatik terus Mr.Fand give me a hugs & kisses. Both of us happy sangat!! Mr.Fand told me besyukur dengan rezeki yang tuhan bagi.. ^__^

We went to the Poliklinik An-Nur, Presint Diplomatik Putrajaya, and have my uterus checked up.. Me and hubby was so nervous that time.. The doctor was very serious in checking up and searching for the fetus.. and suddenly she said, "Here you go.. this is your fetus.. still very tiny because your pregnancy still early".. Nampak ada kantung, rahim dah kembang and doctor confirmed I was pregnant. Mr.Fand and me sebak and almost cried to hear that, we were so happy.. holding hands.. Subhanallah.. and the doctor said that my pregnancy was 5 to 6 weeks. It was like half dreaming. Allah give us this precious gift on the perfect time for us. When we ready to be mama and papa. 

Being pregnant is one phase that I really looking forward right after we were married. And Allah gave us 1 year 5 months to get to know each other better, to prepare ourselves better to be parents. And when Allah said this is the time, then He gave us what we've waited for.. in our happiest time. Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar. Allah knows the best. Absolutely, He listen to our prayers, NO DOUBT! and Allah answer it at the best time. the best situation.

I'm sure in months to come, i'll be the one discussing which diaper is better, or which stroller I want to buy, all the baju baby, or which gynae I've met. lol. 

All my gratitude to the Almighty, for this bundle of joy, who will arrive in mid May 2013. Doakan keselamatan dan kesihatan baby and mama wawa. ^_^

 Wish me luck. :)



Friday, 5 October 2012

The Baby In Me!!

Actually, nothing can describe how I feel recently. Allah gives me the most beautiful, most expected, most wanted gift. Alhamdulillah, syukur pada-Nya.

^.^

I am overwhelmed to share this great news with all of you. I’m so over the moon that I couldn’t keep this little secret to ourselves. But today is the right time to tell that..

I’M PREGNANT!!

Thanks God, terbongkar jugak rahsia, keep a secret is definitely not easy!

So, what I feel at this moment is my body sakit sana sini and it was really tiring. I can't stop eating! I'm not craving anything in particular but I can't seem to stop eating! My mood swings most of the time. No nausea, yet! Hope it stays that way. 

Syukur Alhamdulillah..Thank you Allah! 

Ya Allah, thanks for this most beautiful gift for us. Mr. Fand and me. Its all because of You ya Allah, Your blessings, Your love, Your kindness.. Hopefully I can undergo this pregnancy with Your blessings and health. Until the due day is come. Aamiin..

Wish me luck!! :) 



Thursday, 4 October 2012

Pre-Loved: Di Setiap Barang Ada Cerita

Sesi men'clear'kan my wardrobe.
All my stuff need new owner. 
If awak beli my stuff more than 1 please ask me for discount.
^_^


 For maxi dress + cardigan only RM50!!
Semua harga sangat mampu milik!

See you there!!

Wednesday, 3 October 2012

Asal Boleh


I don't know why, 
bila sekali tertengok gambar ni kat facebook terus terkesima. 
COMEL sangat..
nasib I ni perempuan kalau lah lelaki dah pergi meminang dia ni.. *asalbolehkan*

^_^

Picture kredit to Allya Mysara


Look Post: Tribal Dress



What I wore:

WAFFAA scarf colour Dusty Peach
Blazer from CottonOn
Tribal Dress from thepoplook.com
Handbag from Charles & Keith


Tuesday, 2 October 2012

Look Post: Pink & Blue


What I wore:

WAFFAA scarf colour Baby Blue
Blazer from H&M
Tshirt from Topman
Skirt from thepoplook.com
Handbag from Charles & Keith
 

Comel kan? Which one do you prefer? baby pink or baby blue. I would say Blue.. <3

Love!




Monday, 1 October 2012

Look Post: Monday Yellow Mellow




What I wore:

Dress from thepoplook.com
Scarf from Dian Pelangi
Sandals from fitflop